Muzsikával is enyhíthetjük kedvenceink tűzijáték-fóbiáját

firepet
Vágólapra másolva!
A szilveszteri tűzijáték, vagy petárdázás megannyi ember számára kínál felejthetetlen pillanatokat, ugyanakkor gyakran megfeledkezünk négylábú kedvenceinkről, akiket könnyen megrémíthetnek a színes villanások és hangos dörrenések. Az Origó összegyűjtötte a legfontosabb tippeket, amikkel csökkenthetjük az állatokat ért stresszt.
Vágólapra másolva!

Lássuk el bilétával őket

Minden évben számtalan kutya tűnik el szilveszterkor a tűzijátékok keltette riasztó fényvillanások és zaj miatt. Annak érdekében, hogy az állat szökését megakadályozzuk, érdemes a macskákat és kutyákat azonosító címkével ellátott nyakörvvel felszerelni. Az állatok bőre alá ültetett mikrochip nagy segítséget jelent az elkószált kedvenc azonosításában.

Maradjunk otthon, ha lehet

A tűzijátékok megtervezett események, így még idejében fel tudunk rájuk készülni. Ha lehetséges maradjunk az állatokkal otthon ebben az időszakban, a gazda közelsége megnyugtató lehet. Érdemes ilyenkor kerülni a szidalmazást és a testi fenyítés alkalmazását, biztosítsunk barátságos légkört kedvenceinknek. A tűzijáték kezdetével legyünk az állatok közelében, próbáljuk a figyelmüket elterelni, mindeközben pedig őrizzük meg hidegvérünket - ekkor ők is úgy fogják érezni, hogy nincs nagy baj.

Tűzijáték Forrás: AFP/Johan Ordonez

Ne próbáljuk célzottan nyugtatgatni az állatot, mert azzal csak stresszesebbé tesszük! Praktikus, ha beteszünk a cd lejátszóba valami kellemes zenét, ami elnyomja a négylábúak számára ijesztő dörrenéseket.

Játékokkal is enyhíthetjük a stresszt

Ha az otthonmaradás nem kivitelezhető, mindenképpen tartsuk a házban őket! Jelentősen csökkenthetjük az állatokat ért stresszt, ha megengedjük nekik, hogy kedvenc helyeiken tartózkodjanak, vagy keresünk nekik egy olyan nyugodt, csendes, elzárható szobát ahová elbújhatnak a dörrenések elől. Nagyban segíthet enyhíteni a feszültséget, ha a kinézett szobában elhelyezzük kedvelt játékaikat és adunk nekik egy kényelmes takarót. Kutyák számára ideális, ha a tűzijáték alatt csontot rágcsálhatnak, a macskák idegeit pedig macskamentával (Nepeta cataria) nyugtathatjuk.

Forrás: pixabay / blackpanther

Ha behúzzuk a függönyöket, vagy letakarjuk egy vastag takaróval az állatok ketrecét, csökkenthetjük a zajterhelést. A tűzijáték kezdete előtt az ablakokat, ajtókat mindenképpen csukjuk be, hogy ne tudjanak kiszökni. A kutyasétáltatást időzítsük nappalra, és lehetőleg fárasszuk le minél jobban az ebet!

Tartsuk égve a villanyt!

A villany égve hagyásával a villanó fények kevésbé lesznek intenzívek, és a tűzijáték befejezésével a szobára telepedő sötétség nyugtalanító hatását is kiküszöbölhetjük. Az állat számára egy jól megvilágított környezet biztonságot sugall.

A kiadós evés segíti az alvást

Segít az állatoknak átvészelni a nehéz időszakot, ha közvetlenül a tűzijáték előtt egy jót lakmározhatnak. Kiadós és tápláló koszttal, valamint a folyadékutánpótlás biztosításával kedvenceink aluszékonyabbá válnak, és nem fognak vehemensen reagálni a hirtelen zajokra.

Forrás: deviantart / crazyninjacupcake

A hozzászoktatás is megoldás lehet

A hozzászoktatás hosszabb folyamat lehet, így érdemes még szilveszter előtt nekikezdeni. Jó a hangos robbanásokat például először videón mutatni az állatnak, folyamatosan növelve a hangerőt olyan erősségig, ahol még nem ijed meg. Egyes szakértők szerint a hangterápiához hasonlóan egyre növekvő intenzitású villanásokkal fel lehet készíteni az állatot a tűzijáték fényhatásaira. A kutyák fóbiájának kezelésére szintén alkalmasak lehetnek a nyugtató hatású feromon-sprayk és párologtatók is.

Ne feledkezzünk meg a kisebb rágcsálókról sem

Nemcsak az ebek és macskák számára lehet riasztó egy hosszabb tűzijáték, a kisebb állatokat – hörcsögöket, pockokat, nyulakat – ugyanúgy megviseli. Itt szintén alkalmazható módszer a ketrec/akvárium letakarása, biztosítsunk azonban lehetőséget arra, hogy az állatnak legyen kukucskáló-nyílása. Plusz alom hozzáadásával tegyük lehetővé, hogy a kisállat beássa magát valahova a hang- és fénykavalkád alatt.