Félelmetes, ismeretlen biodiverzitás

Vágólapra másolva!
Tökéletes bizonyíték arra, hogy alig ismerjük Földünket: az akadémia 2014-ben összesen 221 új fajjal gazdagította az állat- és növényvilágról gyűjtött ismereteinket.
Vágólapra másolva!

Félelmetes, ismeretlen biodiverzitás

2014-ben a Kaliforniai Tudományos Akadémia és kihelyezett kutatói összesen 221 új állat- és növényfajt fedeztek fel: 110 hangyát, 16 bogarat, 3 pókot, 28 halat, 24 tengeri csigát, 2 tengeri férget, 9 kacsalábú rákot, 2 korallfajt, 25 növényt, 1 medveállatkát és 1 apró emlőst. Több mint egy tucat akadémiai tudós – számos nemzetközi segédkutatóval együtt - írta le a felfedezéseket 64 különböző tudományos folyóiratban.

Elképesztő biológiai diverzitás. Egyes kutatók szerint jó, ha a fajok tíz százalékát ismerjük Forrás: AFP

Az akadémikusok öt kontinensen, két óceánban, elzárt barlangokban és a tengerek aljzatán vizsgálták az állat- és növényfajokat, és tettek lenyűgöző felfedezéseket. "A biodiverzitást kutatóknak meggyőződésük, hogy a bolygó élővilágának legfeljebb csak 10%-át ismerjük" - nyilatkozta Dr. Meg Lowman, az akadémia tudományos és fenntarthatóságért felelős elnöke. -"Fáradhatatlanul kutatjuk Földünk felfedezetlen régióit, és nem csak azért, hogy új fajokat találjunk, hanem azért is, hogy megértsük a már ismert állatok és növények helyét a természeti rendszerünkben. Az eredményeink segítenek gyermekeink és unokáink életminőségén is."

Madagaszkár hős hangyái

A biodiverzitás hotspotján, Madagaszkáron az akadémia kutatói több új fajt is találtak 2014-ben - Dr. Brian Fisher etimológus már több mint 20 éve dolgozik a terepen újabb és újabb felfedezések lehetőségét kutatva. Az idei "fajáradat" sűrűjéből kitűnik egy hangyafaj, a Malagidris sofina, amelyet hőshangyának is neveznek - ez az állat érdekes módon nem lyukacsos agyagtömbökben él, amelyekbe hosszú munkával járatokat ás, ezzel biztosítva az oxigénellátást, és megelőzve, hogy a kolóniája megfulladjon.

A hőshangya az állatvilág Dugonics Títusza, a betolakodó ellenséget egy önkéntes a saját pusztulása árán tartóztatja fel Forrás: wikimedia.org

A "hős" becenevet azonban nem erről kapta - a kutatók megfigyelték, hogy amikor valamilyen ragadozó megközelíti az alagutak bejáratát, egy hangya kiválik a többi közül, és leveti magát az agyagszikláról, magával rántva a betolakodót is. Bár hasonló védelmi mechanizmust már más hangyafajnál is láthattunk, az mégis különleges, hogy a hőshangyák egyedei magukat feláldozva, mintegy öngyilkos akcióként mentik meg társaikat.

Homokszemnyi pókok a vulkán peremén

Délkelet-Ázsia furcsa (és sokszor ijesztő) állatfajai közül a legújabbak néhány felfedezett pók - amelyek ráadásul annyira aprók, mint egy nagyobb homokszem. Ezeket a kicsi pókokat kukoricakeményítővel töltött tölcsérekkel keresik, amelyekből aztán apránként kifújják a keményítőt - így könnyebben észrevehető az állat hálója. A Theridiosomatidae családba tartozó pókokra nem jellemző, hogy kiterjedt hálót szőnek - inkább kifeszítik tölcsérszerű alakban egészen addig, amíg a préda bele nem kerül, akkor aztán elengedik, vagy a gyanútlan áldozatra "dobják".

A Theridiosomatidae családba tartozó apró pókok nem szőnek kiterjedt hálót Forrás: wikimedia.org

Dr. Charles Griswold arachnológus és csapata egész nemzetséget fedezett fel egy Fülöp-szigeteki szunnyadó vulkánban, amelyet Tagalogoniának nevezett el - két új faj tartozik ehhez az új genushoz. Egy korábban Kínából leírt nemzetségből is találtak itt fajokat Malajzia egy erdővel borított hegyvonulatában, - ezt a pókfajt már több mint 100 éve nem sikerült leírni ezen a területen.

Az apró elefántcickányok legújabb faja

Idén Délnyugat-Afrikában az akadémia egy apró elefántcickány-fajt fedezett fel: a Macroscelidea családba tartozó kisállat a legkisebb az elefántcickány-alakúak 19 faja közül. A kutatás két vezetője, Dr. Jack Dumbacher és Galen Rathbun gyűjtött be egy olyan példányt, amely jelentősen különbözött az eddig ismert fajok közül - mikor kiderült, hogy új fajhoz tartozik, jobban megvizsgálták az állatot, amelynek a Macroscelides micus fajnevet adták.

Az elefántcickányok közelebbi rokonságban állnak az elefántokkal és a tengeri tehenekkel, mint a valódi cickányfélékkel Forrás: Origo

A Macroscelides micus kizárólag a Namib-sivatag elhagyatott vidékén él. A kutatók szerint azért volt ennyire nehéz rájönni, hogy új fajról van szó, mert az állat nagyon nehezen elérhető területen található meg.

A 2014-ben felfedezett új elefántcickány faj elterjedési területe. Namíbia térképén a piros foltok jelölik az új faj élőhelyét Forrás: wikimedia.org

Az elefántcickányok egyébként annak ellenére, hogy leginkább egy egérhez vagy hörcsöghöz hasonlítanak, sokkal inkább rokonai az elefántoknak, mint a cickányoknak. Még a tengeri tehenekhez és a földimalacokhoz is közelebb állnak, mint a közönséges cickányfélékhez.

23 millió éves óriáscápa

Tengeri élőlények sorában kiemelkedően sok felfedezés történt - az akadémia kutatói 65 óceáni fajt jegyeztek le először, köztük egy 23 millió éves óriásszájú cápafajt is, (Megachasmidae) amelyet a fogai alapján azonosítottak.

Óriásszájú cápa fosszilis fogai, a késői oligocén időszakból, koruk 25 millió év körüli lehet Forrás: Paleontology

A Megachasma applegatei vizsgálata alapján a kutatók megállapították, hogy az óriásszájúak evolúciója sokkal régebbre nyúlik vissza, mint azt eddig hittük, talán egy időben léteztek az Odontaspis nevű nemzetséghez tartozó kihalt fajokkal, amelyek leszármazottjai a mai homoki tigriscápák.

Jelenkori óriásszájú cápa preparált múzeumi példánya Forrás: wikimedia.org

Egy gigantikus mélytengeri siklóangolna is felkerült a listára, amely nagyjából kétszer akkora és háromszor olyan nehéz, mint az eddig ismert siklóangolnák. Körülbelül 300 méter mélyen él, és eddig csak egyetlen példányt találtak belőle: ezt Dr. John McCosker tengeri biológus fogta be.