Buborékhálóval a heringek ellen

Bálnák
A hosszúszárnyú bálnák gyakran kisebb csoportokban vadásznak rajhalakra
Vágólapra másolva!
A hosszúszárnyú bálnák egészen sajátos vadászati technikáját csak ritkán lehet megfigyelni. A csoportban és összehangoltan heringekre vadászó hatalmas  tengeri emlősök prédálását a cikkbe ágyazott videón tekinthetjük meg.
Vágólapra másolva!

Barázdástorkú óriások

A hosszúszárnyú bálna (Megaptera novaeangliae) egyike a leggyakoribb barázdásbálnaféléknek. A sziláscetek alrendjébe (Mysticeti) tartozó barázdásbálnák ( Balenopteridae) közül kerülnek ki az állatvilág leghatalmasabbjai; a kékbálna (Balenoptera musculus) a földi élővilág valaha létezett legnagyobb faja, 31 méteres maximális testhosszával, és 150 tonna körüli súlyával az óceánok valódi leviathánja.

A kékbálna a Föld leghatalmasabb állata. Fennmaradt állományát 2500 egyedre becsülik Forrás: wikimedia.org

Nem sokkal marad le mögötte méretben közeli rokona, a közönséges barázdásbálna (Balenoptera physalus) sem, amelynek maximális testhossza „csak” 27 méter. Egyike a leggyorsabban úszó szilásceteknek; rendkívül karcsú, hidrodinamikailag jól adaptálódott testének köszönhetően, kitartóan képes viszonylag gyors úszással haladni; Roy Chapman Andrews, a neves amerikai természettudós nem véletlenül nevezet a tengerek agarának.

A közönséges barázdásbálna karcsú, torpedószerű testalkatának köszönhetően gyors úszásra képes Forrás: wikimedia.org

A család harmadik méretes képviselője, a hosszúszárnyú bálna, amely nevét a rendkívül hosszú úszókká alakult mellső végtagjairól kapta. A barázdásbálnák elnevezése a hosszú haránt irányú torokbarázdákból származik; zsákmányoláskor, amikor kitátják hatalmas szájukat, toroktájékuk a barázdák mentén hatalmas zsákká hízik.

Éneklő vándorok

A hosszúszárnyú bálna kozmopolita cetfaj, az egész világtengerben elterjedt a sarkvidékektől az egyenlítőig. A kifejlett barázdásbálnák átlagos testhossza 14-16 méter, súlyuk 40 tonna körüli. egyike a legaktívabban vándorló bálnafajoknak, egy év alatt 25 000 kilométer távolságot is leúsznak. A téli időszakban az egyenlítő körüli trópusi vizeket keresik fel, nyáron kizárólag a sarkvidéki tengerekben találhatók.

A hosszúszárnyú bálnák gyakran kisebb csoportokban vadásznak rajhalakra Forrás: wikimedia.org

A hosszúszárnyú bálnák különösen híresek messze hangzó „énekükről”. A hímek 6- 35 percig is eltartó, bonyolult hangzású, 40 és 50 Hz közötti „éneke” akár 30 kilométeres távolságra is elhallatszik. A hosszúszárnyú bálnák zsákmányát evezőlábú rákok (krill) kisebb lábasfejűek és rajhalak alkotják.

Az Antarktisz körüli vizekben a krill alkotja a hosszúszárnyú bálnák legfontosabb táplálékát Forrás: wikimedia.org

Amíg a déli féltekén elsősorban krillt, addig az arktikus területeken főleg apróbb rajhalakat, heringféléket zsákmányolnak.

Hosszúszárnyúak hosszú, ám kevésbé méla lesben

A delfinekhez hasonlóan (amelyek fogascetek, és így csak igen távoli rokonaik) gyakran társas módon, összehangoltan vadásznak, egy rendkívül érdekes vadászati technikával, az úgynevezett buborékhálóval. Gyakran 6-10 egyed verődik csapatba a minél sikeresebb prédálás érdekében. Először a kiszemelt halraj alá úsznak, és erőteljes kilégzéssel buborékoszlopokat fújnak ki . A hosszúszárnyú bálnák egyszerre kieregetett erős és sűrű buborékfelhőitől megzavarodott halak felfelé, a felszín felé menekülnek.

A nagyobb halrajról ilyen módon leszakított kisebb rajt a bálnák egészen a felszínig kényszerítik, és amikor a kétségbeesett halak már a vízből kiugrálva próbálnak menekülni, alulról és egyszerre nekilendülve függőlegesen törnek a felszínre. A hatalmasra tátott szájjal felszínre törő hosszúszárnyú bálnák kitágult toroklebenye mint egy hatékony halászháló, akár mázsányi apróhalat is foglyul ejt, egyetlen rácsapással. Ezt a rendkívül látványos vadászati technikát az alaszkai vizeken különösen jól megfigyelhetjük.

Ugró hosszúszárnyú bálna Forrás: wikimedia.org

A hosszúszárnyú bálnák híresek a kiugrásaikról is. Más cetekhez képest jóval gyakrabban és magasabbra ugranak, a természet egyik legkülönlegesebb látványossága megfigyelni az óriások ugrójátékát.