Elpusztult a világ északi szélesszájú orrszarvúállományának egyhatoda

Vágólapra másolva!
Elpusztult egy a világban még fellelhetó hat északi szélesszájú orrszarvú közül. A maradék öt orrszarvú között már csak egy hím maradt. A megmentésükön dolgozók a mesterséges megtermékenyítésben bíznak.
Vágólapra másolva!

Elpusztult Angalifu, az utolsó északi szélesszájú orrszarvúk egyike. A San Diego-i állatkertben 44 éves koráig élt orrszarvú halálával immár csak öt példány maradt a világban, azok is fogságban élnek.

A San Diego-i állatkertben él még egy idős nőstény, Nola. Az állatkert vezetése sokáig reménykedett benne, hogy Angalifu és Nola utódot nemzenek, de mindhiába.

  • Nolán kívül még négy északi szélesszájú orrszarvú él a világban:
  • Kenyában, az Ol Pejeta Természetvédelmi területen él az egyetlen megmarad hím, Sudan,
  • és vele két nőstény, Najin és
  • Fatu, illetve
  • Csehországban a Dvur Karlova Állatkertben él még egy idős nőstény.

A kenyai példányok is Csehországból származnak, azért küldték őket Afrikába, hogy még utoljára megpróbáljanak beindítani egy tenyésztési programot. Ez azonban úgy tűnik kudarcba fulladt. Suni, az egyetlen nemzőképesnek tekintett hím, amely maga is bene volt a programban, októberben ugyanis ismeretlen okokból elpusztult.

A mesterséges megtermékenyítés maradt

Múlt héten a kenyai természetvédelmi park bejelentette, hogy immár csak mesterséges megtermékenyítés útján lehet biztosítani a faj fennmaradását. Ehhez segítséget nyújthat San Diego, ahol még őriznek mintákat Angalifu spermájából, illetve hereszövetéből – jelentette a Los Angeles Times amerikai lap.

Az északi szélesszájú orrszarvúkat - akárcsak más orrszarvúfajokat - elsősorban az orvvadászok tizedelték meg. 1960-ban még kétezerre becsülték a vadon élő példányok számát, de 1984-re csupán 15 maradt. Akkor nagyszabású megőrzési program indult, amivel 1993-ra megduplázták a számukat. Hiába azonban minden erőfeszítés, az állig felfegyverzett orvvadászok tovább tizedelték a fajt, amely a World Wildlife Found szerint mostanra gyakorlatilag kihalt.