A férfiak idiótábban viselkednek, mint a nők

humor playfulness making faces PHOTOGRAPHING taking photo friend young adult WOMAN MAN two people northern european ethnicity young woman YOUNG MAN TECHNOLOGY friendship togetherness fun good mood cell phone CAMERA casual clothes photophone outdoors day u
Young man making face as young woman photographs him with camera phone
Vágólapra másolva!
Az egyik legkomolyabb orvosi szaklapban megjelent tanulmány szerint a férfiak sokkal hajlamosabbak az ésszerűtlen kockázatvállalásra, mint a nők. A szerzők következtetésüket a Darwin-díjas halálesetek tanulmányozásából vonták le.
Vágólapra másolva!

A kockázatvállaló viselkedésben, a sürgősségi osztályra való felvételi arányban és a mortalitásban megfigyelhető nemek közötti különbség jól dokumentált. Férfiakat jóval gyakrabban vesznek fel a sürgősségi osztályokra baleseti sérülés, sportsérülés után, és sokkal gyakrabban esnek áldozatául végzetes ütközéses baleseteknek.

A férfiak idióták?

Eddig azonban viszonylag keveset tudtunk az értelmetlen, ostobán kockázatvállaló viselkedés nembeli eltéréseiről. Ezt nem hagyhatták annyiban a brit tudósok, így néhány kelet-angliai kutató elhatározta, hogy teszteli a „férfi idiotizmus elméletét”, mely szerint a kockázatvállaló viselkedésben megfigyelhető különbségek azzal magyarázhatók, hogy a férfiak idióták, és az idióták ostobaságokat csinálnak.

Nem biztos, hogy bölcs dolog: két idősebb férfi lovagoltat a hátán két hölgyet Forrás: PhotoAlto/Patrick Sheŕndell O' Carroll

Eredményeiket nem kisebb lap közölte, mint a világ egyik legrangosabb orvosi folyóiratának számító British Medical Journal (BMJ) karácsonyi száma.

Darwin-díjas esetek

A kutatók a Darwin-díj nevezettjeinek 20 év (1995-2014) folyamán bemutatott idióta viselkedéseit nézték át nem szerinti megoszlásban. A Darwin-díjat azon „nevezők” közül választják ki, akik úgy javítják az emberiség génállományát, hogy különösen ostoba módon vonják ki a sajátjukat a halálukkal.

A listán rendkívül alkalmas jelöltek szerepelnek. Így például az a terrorista, aki kevés bélyeget ragasztott az általa készített levélbombára, majd a visszaküldött saját levelét kibontotta. Vagy az a férfi, aki egy vonat után kötött bevásárlókocsival akart hazamenni.

A díjazottak között is remek esetekről olvashatunk. 1998-ban például egy férfi fogadásból lenyelt egy több mint tíz centis eleven halat. Amikor fuldokolni kezdett, a barátai úgy hívták ki a mentőket, hogy a „barátunk evett valami halat, és akadozik a légzése”. A kiérkező mentősök ledöbbentek, amikor a férfi szájában egy hal farka csapkodott. Bár a halat eltávolították, a férfit nem sikerült újraéleszteni.

Az első videóra vett Darwin-díjas eset

Díjat érdemelt az a terroristacsoport is, amelyik nem vette figyelembe a nyári időszámítást. 1999-ben Izrael bevezette a nyári időszámítást, de a palesztin hatóságok visszautasították, hogy a „cionista időszámítás” szerint éljenek. Egy palesztin csoport megpróbálta szinkronizálni két autóbomba robbanását a városban. A bombák időzítője azonban a palesztin idő szerint voltak beállítva, a vezetők órája viszont az izraeli idő szerint járt. A bombák egy órával korábban robbantak, megölve mindkét sofőrt.

Végül, az első videóra vett díjazott 2010-ben egy koreai mozgássérült volt, akinek orra elől elvitték a liftet. A férfi ezen úgy feldühödött, hogy addig ment neki kocsijával a liftajtónak, amíg az megadta magát. Lift azonban nem volt mögötte.

Férfidominancia

A 413 Darwin-díjra nevezett eset közül 332-t ellenőrzött és erősített meg a Darwin-díj Bizottság. Ezek közül 14-en osztoznak férfiak és nők együtt (rendszerint különösen kalandvágyó párok, extrém helyzetekben), így 318 ellenőrzött eset maradt a statisztikai elemzésre.

A 318 eset közül 282 nevezett volt férfi és csupán 36 nő. A férfiak tehát 88,7%-kal képviseltetik magukat a Darwin-díjazottak és jelöltek között, ami statisztikailag rendkívül szignifikáns - írják a szerzők - és teljes mértékben alátámasztja a férfi idiotizmus elméletét.

A tanulmány korlátait azonban a szerzők is hangsúlyozzák. Például a nők nagyobb valószínűséggel neveznek be férfiakat a Darwin-díjra, illetve a nemi különbség következhet a férfiak és a nők eltérő alkoholfogyasztási szokásaiból is.