Szellemhajót találtak Hawaii partjai mentén

USS Kailua
A 609 méteres mélységben fekvő roncs meglepően jó állapotban maradt fenn
Vágólapra másolva!
Második világháborús hajóra bukkantak a Hawaii-i Egyetem és a NOAA kutatói – a szellemhajó 600 méterrel fekszik a tengerszint alatt O’ahu szigetének közelében. 
Vágólapra másolva!

Ellenséges tengeralattjárók között cirkáló hajó

A Hawaii-i Vízalatti Kutatólaboratórium tudósai 2013-ban bukkantak rá véletlenül az O’ahu szigettől alig 30 kilométerre fekvő hajóroncsra – egy, a tengeri örökségeket megőrző program keretén belül dolgoztak, amikor tengeralattjárójuk véletlenszerűen rábukkant a USS Kailua szellemhajóra.

A vízrebocsátásakor Dickenson névre hallgató gőzöst 1923-ban állították szolgálatba egy nagyobb flotta egységeként, amelynek az volt a célja, hogy az egyre jobban terebélyesedő tengeralatti távközlési kábelhálózatot fenntartsa. A pennsylvaniai Chesterből futott ki, mint a Csendes-óceáni Kereskedelmi Kábeltársaság egyik hajója – és 1923 júliusában kötött ki Hawaiion. 1942-ig a szerszám és alkatrész szállítás volt a fő feladata, valamint kábeleket fektetett a Midway- és Fanning-szigetek között.

USS Kailua Forrás: wikimedia.org

Még 1941 végén, Pearl Harbor december 7-i bombázása után a Cable and Wireless Rt. brit alkalmazottjait evakuálta a veszélyessé vált helyszínekről – visszavitte őket O’ahu szigetére. Néhány,a fedélzetén utazott alkalmazott arról számolt be később, hogy az igencsak kalandosra sikerült úton többször is ellenséges tengeralattjárók közelítették meg a hajót, de az amerikaiaknak sikerült elzavarni a japánokat.

Az elárvult gőzös

A háború alatt a kábeltársaság felfüggesztette működését, így a Dickensonra sem volt szüksége. A hajót ekkor átnevezték USS Kailuára, és arra használták, hogy a Csendes-óceán déli részén felügyelje a kommunikációs kábeleket. A II. világháború után visszatért Pearl Harborba, de senkinek sem kellett – ekkor döntöttek úgy, hogy kivonják a forgalomból, és elsüllyesztik. 1946. február 7-én megtorpedózták az elárvult gőzöst, amely O’ahu mellett merült hullámsírba – a pontos helyszínről azonban nem készült feljegyzés.

60 éves roncs szinte tökéletes állapotban

Ahhoz képest, hogy torpedótalálat érte, a NOAA és a Hawaii Egyetem kutatói szerint a roncs meglepően jó állapotban van – számos része viszonylag ép, például a kormánykerék is sértetlen.

A 609 méteres mélységben fekvő roncs meglepően jó állapotban maradt fenn Forrás: UH HURL/NOAA

„A felső fedélzet, az orrtól a tatig viszonylag szépen fennmaradt, itt semmi nyoma nincs a torpedónak” – írta sajtóközleményében Terry Kerby, a kutatólaboratórium tengeralattjárójának pilótája.A szellemhajó 609 méter mélyen fekszik az óceánban, O’ahu szigettől nagyjából 30 kilométer távolságban. A roncs árboca nem tört le, a hajókerék pedig teljesen ép – az azonosítás is könnyű volt, ugyanis a katonai lastromszám, a IX-71 még mindig tisztán látszik a hajóorron.