Megmutatja bájait a madárpók

tarantula vedlik
Vágólapra másolva!
Felgyorsítva akár egy tudományos-fantasztikus film űrlényének is hihetnénk azt a madárpókot, amely a videóban éppen kinőtt kültakaróját dobja le a kíváncsi biológusok kamerája előtt.
Vágólapra másolva!

A felvételen látható Xenesthis nembe tartozó faj a madárpókfélék (Theraphosidae) családjának tagja. A Közép-, és Dél-Amerika északi részén élő ragadozó meglehetősen agresszív jószág, szőrrugdosással védekezik, ha megtámadják.

Ízeltlábú rokonaikhoz hasonlóan a madárpókok időszakosan vedlik le kutikulájukat (ezt exoskeletonnak is hívjuk). A vedlés az adott fajra jellemzően zajlik, a pók szín- és mintaváltozáson is átesik (a videóban látható példány színe például kékes-fehéressé válik), valamint szőrzete is dúsul. A kifejlett állapotot körülbelül a 10-12-ik vedlésüknél érik el, ami átlagosan kétéves kort jelent.

A procedúra elején repedések jelennek meg a potrohon és a fejtoron, majd miután ezek kellőképpen tágra nyíltak, a pók megkezdi régi kültakarója levedlését. Az állat korától és a külső körülményektől függően ez fél órától akár több óráig is eltarthat. A videó főszereplője a műveletet 10 óra alatt végezte el, éppen ezért a képsorok készítői time-lapse technikával öt és fél percbe sűrítették a folyamatot, amelyet Beethoven kellemes zongoramuzsikájával is megfűszereztek.