Nézz a tigriscápa tátott szájába!

tigriscápa kamera
Vágólapra másolva!
Nem erre számított a búvár, a kamerájára harapott a csíkoshátú ragadozó
Vágólapra másolva!

Roncsokat kerestek, cápákat találtak

A Bahama-szigetek északkeleti részén található sekélyvizű homokpad, a Tiger Beach cápáktól nyüzsgő vizét hajóroncsok után kutató búvárok fedezték fel még az 1990-es években. Az adrenalinra éhes és mindenre elszánt víz alatti kalandorok körében az elmúlt évtizedben vált különösen népszerűvé a bahamai cápa-rodeó, miután néhány operátor szervezett módon kezdett búvárokat merültetni a Tiger Beach langymeleg, kristálytiszta vizében úszkáló méretes cápák közé. Ismertségben közülük a közeli Floridában búvárbázist működtető Jim Abernethy, valamint a cápákat kézből etető és velük hancúrozó Eli Martinez ismert különösen, utóbbi „civilben” a Shark Diver Magazine főszerkesztője is egyben.

Keresztapa és hatméteres leánykája

A Tiger Beach sztárjai – nomen est omen - a hatalmas csíkoshátú tigriscápák (Galeocerdo cuvier), amelyek közül néhány rezidens példány annyira megszokta a búvárokat, hogy az őket rendszeresen kézből etető Eli Martinez-től még azt is eltűrik, hogy megragadja az orrukat, és számukra kellemesen révült, tonikus állapotba hozza őket.

A Tiger Beach sztárja, az Emma névre hallgató 6 méteres nőstény tigriscápa, amely „keresztapjával” Eli Martinez-zel szemmel láthatóan bensőséges viszonyba került. Az egyébként potenciálisan magas kockázatot jelentő tigriscápákkal a kevéssé beavatottaknak nem ajánlatos közelebbi ismeretségbe kerülni; ennek megfelelően a tigriscápás kalandra vágyó búvárokat is a cápákat etető operátortól távolabb, félkörbe térdepeltetik le a víz alatti arénában.

Lopós tigriscápák

Előfordul azonban, hogy egy-egy tigriscápa megunva a mutatványt, inkább a nézők iránt kezd el érdeklődni, és elhagyva a” küzdőteret”, a vendégek felé veszi az irányt. A tigriscápákat különösen vonzzák az élénkszínű vagy csillogó tárgyak. Fokozottan érdekli őket a fotózás, már ami a csillogó optikát, illetve a fém kameratok körüli gyenge mágneses mezőt illeti. ( Utóbbit az orrukon lévő, és apró pórusok tömegéből álló speciális szervükkel, a Lorenzini-ampullákkal érzékelik.)

Tigriscápa (Galeocerdo cuvier) Forrás:wikimedia.org

Ez történt a beágyazott videón is, a mit sem sejtő búvár felé úszó tigriscápa ráharapott a kamerára, miközben a szerkezet rettenthetetlenül felvette az állat recés szélű fogakkal övezett, kevéssé vonzó szájüregét is. Hasonló esetben már többször előfordult, hogy a tigris nem elégedett meg a ráharapással, hanem megával is vitte a kamerát. Még szerencse, hogy itt csak 10-15 méter mély a víz, így a hoppon maradt víz alatti fotós előbb-utóbb begyűjtheti a tigriscápa által kiköpött kameráját.