Van Gogh-i képek a galaxis mágneses mezejéről

galaxis, mágneses mező
A laikusoknak szemet gyönyörködtető, a csillagászok számára sok információval szolgál a galaxis mágneses mezejéről készült kép
Vágólapra másolva!
Az Európai Űrügynökség nemrég hozott nyilvánosságra néhány káprázatos képet a Tejútról. A kavargó hullámok és hurkok feltárják a galaxis mágneses mezejét, és segíthetnek megfejteni, milyen lehetett az univerzum az ősrobbanás után.
Vágólapra másolva!

A képeket a 2009-ben felbocsátott Planck űrszonda készítette, miután több mint 1500 napon át pásztázta az eget, hogy feltérképezze a fény irányát a galaxisban. Bár a kutatók közvetlenül nem tudják megfigyelni a mágneses mezőket, azt képesek láthatóvá tenni, hogyan befolyásolják ezek a fényt, amelyet a mágneses mezőben lévő parányi porszemek bocsátanak ki.

Az Európai Űrügynökség (ESA) által közzétett képeken először örökítették meg azt a polarizált fényt, amelyet a csillagközi por bocsát ki a Tejútban. Noha a porszemek nagyon hidegek, ennek ellenére mégis bocsátanak ki fényt a spektrum nagyon hosszú hullámú, az infravöröstől a mikrohullámokig terjedő részén.

Mintha Van Gogh festette volna ezt a képet a galaxis mágneses mezejéről Forrás: ESA

„Még mindig hatalmas kérdések gátolják annak megválaszolását, mi is a galaxisunk mágneses mezeje” – mondta Joanna Dunkley professzor, az Oxfordi Egyetem fizikusa. „A gond az, hogy mi itt ülünk a galaxisunkban, és meg kell próbálnunk háromdimenziós képet alkotni a mezőről, de csak innen, a Földről tudjuk ezt szemlélni.”

A laikusoknak szemet gyönyörködtető, a csillagászok számára sok információval szolgál a galaxis mágneses mezejéről készült kép Forrás: ESA