Csontvázat találtak az amphipoliszi sírkamrában

Amphipolisz sír
A harmadik kamra alatt talált sírban bukkantak a csontokra
Vágólapra másolva!
A Nagy Sándorhoz köthető monumentális amphipoliszi temetkezési hely rejtélyét segíthetnek megoldani a görög régészek által feltárt emberi maradványok.
Vágólapra másolva!

Az Athéntől 570 kilométerre lévő ókori várost időszámításunk előtt 437-ben alapították. Az Amphipolisz körüli területet 2012-ben kezdték feltárni, és idén augusztusában találták meg a temetkezési hely bejáratát.

Az eddigi leletek, két szobor, két szfinx, valamint Perszephoné, Démétér és Zeusz lányának elrablását ábrázoló díszes mozaikpadló arról tanúskodik, hogy tekintélyes személy aludhatta ott örök álmát. A feltételezések szerint Nagy Sándor anyjának, feleségének, fiának, vagy valamelyik tábornokának végső nyughelyéről lehet szó.

A harmadik kamra alatt talált sírban bukkantak a csontokra Forrás: Origo

A görög oktatási és kulturális minisztérium közleménye szerint a harmadik kamra padlózata alatt 1,5 méter mélyen csontvázra bukkantak. A csontokkal együtt egy fából készült koporsó maradványai, vas és rézsszegek, valamint csont- és üvegdíszítések is előkerültek.

A tervezett antropológiai és genetikai vizsgálatok során megállapítják a lelet korát, az illető nemét, magasságát, esetleges betegségeit, és az új információk birtokában talán az elhunyt személyazonosságára is fény derülhet.