A legtöbb áldozat megfulladt a japán vulkánon

ontake tűzhányó vulkán
TOPSHOTS This handout picture taken by Ministry of Land, Infrastructure and Transport Chubu Regional Development Bureau on September 27, 2014 shows white smoke rising from Mount Ontake as Japan's volcano Ontake erupts in Nagano prefecture, central Japan. Dozens of hikers were stranded on the slopes of an erupting Japanese volcano that has reportedly killed one person and left 30 more seriously injured. The eruption of the 3,067-metre Mount Ontake straddling Nagano and Gifu prefecture happened around midday. AFP PHOTO / MINISTRY OF LAND, INFRASTRUCTURE AND TRANSPORT CHUBU REGIONAL DEVELOPMENT BUREAU via JIJI PRESS ---EDITORS NOTE---HANDOUT RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / MINISTRY OF LAND, INFRASTRUCTURE AND TRANSPORT CHUBU REGIONAL DEVELOPMENT BUREAU via JIJI PRESS" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS JAPAN OUT
Vágólapra másolva!
Már több mint harminc halálos áldozata van a szombaton kitört japán Ontake tűzhányónak. A szakértők szerint a kitörést nem lehetett előre jelezni.
Vágólapra másolva!

Japánban szombaton délben minden előzmény nélkül kitört a szigetország második legmagasabb tűzhányója, az Ontake. Az elmúlt 10 ezer év során mindössze egyetlen kitörés történt: 1979–1980-ban. Ezt megelőzően a tűzhányó 23 ezer évig nem működött, tehát látszólag inaktív volt. A hegy egyike a kedvelt kirándulóhelyeknek, körülbelül 150-en voltak a hegyen, amikor a kitörés történt.

Sokan próbáltak menedéket találni egy kolostor falai között Forrás: AFP/Jiji

A legtöbben megfulladtak

A legfrissebb jelentések szerint meghaladja a 30 főt az áldozatok száma, és még mindig sok az eltűnt. A váratlan kitörés során sokan menekültek le a hegyről, de több tucat ember igyekezett inkább menedéket találni a közeli szentély falai között.

A szürke vulkáni hamutakaróval borított házak teteje sok helyen beomlott. Az ajtókat alig lehetett kinyitni a több mint 20 centiméter vastag hamuréteg miatt. Az emberek alig tudtak lélegzeni, nemcsak a sűrű vulkáni hamuval telített levegő, hanem a vulkáni gázok miatt is. Az áldozatok többsége megfulladt.

Az Ontake hamufelhőt lövell ki magából Forrás: AFP/Ministry Of Land, Infrastructure

Lehetett-e előre jelezni a kitörést?

A vulkán hosszú, látszólagos inaktivitása is hozzájárult ahhoz, hogy a japánok e szent hegye kedvelt zarándokhely és turistacélpont volt. A szombati nap különösen szép, napsütéses volt, és ez kicsalogatta az embereket a hegyre. Az egyik kulcsmozzanat tehát ez: sokan rosszkor voltak rossz helyen – írja a Tűzhányó blog.

Japán katonák és mentőalakulatok kutatnak túlélők után Forrás: AFP/Joint Staff

Alattomos kitörés volt

A felvételek és az első szakmai értékelések szerint a robbanásos kitörés elsőrendű oka a felszín alatti vizek felhevülése volt (úgynevezett freatikus jellegű kitörés). A felszíni repedések mentén a vizek lefelé szivárognak, és a vulkán alatti magmatest hőhatása miatt forráspont fölé hevülnek.

Forrás: AFP/Jiji

A víz hirtelen gőzzé alakulása térfogat-növekedéssel járó folyamat, ami adott esetben szétveti a kőzettestet. Ebben az esetben nincsenek földrengések, nincsen felszín-deformáció (azaz nem emelkedik a felszín a magma nyomása miatt), nem szivárognak felszínre gázok, ezért egy ilyen eseményt nem lehet előre jelezni.