Kapcsolatot találtak az autizmus és a vashiány között

Autizmus
A Romanian child suffering from autism smiles as he holds balloons, during a rally dedicated to World Autism Awarness Day, in Bucharest, on April 2, 2011. Around one hundred people gathered downtown with colorful balloons, a symbol of the diversity of people who suffer from autism. AFP PHOTO/DANIEL MIHAILESCU
Vágólapra másolva!
Amerikai kutatók szerint ötször nagyobb a valószínűsége annak, hogy autista gyereket hoznak a világra azok a 35 évesnél idősebb anyák, akik nem szednek vaspótló készítményeket a terhességük alatt.
Vágólapra másolva!

A davisi Kaliforniai Egyetem MIND Intézete kutatóinak most közölt eredménye szerint az autista gyereket szülő nők közül jóval kevesebben szedtek valamilyen vaspótló készítményt a terhesség előtt és alatt, mint a nem autista gyereket szülő, hasonló korú nők. A tanulmányból az is kiderül, hogy a terhesség előtti és alatti alacsony vasbevitel az ötszörösére növeli az autista gyerek születésének esélyét a 35 évesnél idősebb vagy valamilyen anyagcsere-rendellenességben (például elhízás vagy diabétesz) szenvedő nők esetében.

Az American Journal of Epidemiology folyóiratban megjelent cikk szerzői szerint ez az első tanulmány, amelyben az anyai vasbevitel és az autizmus spektrumzavarral (ASD) élő gyerekek születése közötti kapcsolatot vizsgálták.

Autista kisfiú Forrás: AFP/Daniel Mihailescu

A tanulmányhoz egy, a gyerekkori autizmus genetikai és környezeti kockázataival foglalkozó észak-kaliforniai tanulmány (CHARGE) résztvevőiből válogatták ki az alanyokat. A résztvevők között 346 egészséges fejlődésű gyereket nevelő anya is volt.

A vas létfontosságú az agy korai fejlődésében

A kutatók a terhesség előtt három hónappal kezdve, valamint a terhesség és a szoptatás időtartama alatt vizsgálták a részt vevő anyák vasbevitelét, beleértve a vastartalmú vitaminkészítmények és más táplálékkiegészítők, valamint a reggelinek való gabonafélék fogyasztását is. Az anyák napi vasbevitelénél nézték a bevitel gyakoriságát, adagolását és a táplálékkiegészítők márkáját is.

„A vashiány – és az ennek következtében kialakuló vérszegénység – a leggyakoribb táplálkozási rendellenesség, különösen a terhesség alatt. A nők és a csecsemőik 40-50 százalékát érinti” – mondta Rebecca J. Schmidt, a tanulmány egyik vezetője. „A vas létfontosságú az agy korai fejlődésében, részt vesz az idegi ingerületátvivő anyagok termelődésében, az úgynevezett mielinizációban (az idegnyúlványok körüli mielinhüvely létrehozásában) és az immunműködésben. Mindhárom említett módon kapcsolatban áll az autizmussal.”

„A vashiány meglehetősen gyakori, és még gyakoribb az anyagcsere-rendellenességben szenvedő nőknél” – mondta Schmidt. „Azonban óvatosak akarunk lenni, és megvárjuk a tanulmány mások általi megismétlését, mielőtt messzemenő következtetéseket vonnánk le.”

A kutatók addig is azt ajánlják, hogy a várandós nők fogadják meg orvosuk tanácsait, különösen, ami a táplálékkiegészítők és vitaminok szedését illeti.

A kép illusztráció Forrás: RIA Novosti/Maria Alekseeva