Koalákat hoznak a budapesti állatkertbe

vidra
Brazíliából érkezett óriásvidra a Fővárosi Állat- és Növénykertben
Vágólapra másolva!
Óriásvidrák érkeztek a fővárosi állatkertbe. A legnagyobb szenzáció azonban a koalák lesznek.
Vágólapra másolva!

Régi álom vált valóra

Bemutatták szerdán Corát, Cumanát és Alondrát, a három óriásvidrát (Pteronura brasiliensis), amelyek nemrég érkeztek meg a Fővárosi Állat- és Növénykertbe. Cora és Cumana a lipcsei, Alondra pedig a duisburgi állatkertből kerület Budapestre. Az Amazonasban őshonos óriásvidrák a Pálmaház mögött lesznek.

Az állatkert már évek óta tervezte ennek a ritka állatfajnak a bemutatását, a fejlesztések azonban csak most jutottak el odáig, hogy férőhelyeiket ki tudják alakítani – közölte az állatokat bemutató szerdai sajtótájékoztatón Persányi Miklós, az állatkert igazgatója.

Brazíliából érkezett óriásvidra a Fővárosi Állat- és Növénykertben Forrás: MTI/Sallmayer Gábor

Egy vidra 30 kilós is lehet

A belső bemutatóhelyet egy régebbi, még 2000-ben átadott építmény jelentős átalakításával hozták létre, az állatok kifutója a hozzá tartozó medencékkel együtt pedig teljesen új. A munkálatok összesen 36 millió forintba kerültek, ehhez a Fővárosi Önkormányzat 30 millió forinttal járult hozzá.

A Dél-Amerikában, ezen belül Brazíliában őshonos óriásvidrák akár 30 kilogrammosra is megnőhetnek, tejes testhosszuk pedig az orruk hegyétől a farkuk végéig a két métert is meghaladhatja. Mivel a Magyarországon is honos eurázsiai vidrák (Lutra lutra) súlya 3 és 15 kilogramm között szokott lenni, elmondható, hogy az óriásvidrák többszörösen akkorák mint magyarországi társaik.

Koalák is érkeznek

Az óriásvidrák korábbi vadászatuk és természetes élőhelyeik zsugorodása miatt veszélyeztetettnek számítanak és állatkertekben is igen ritkának mondhatók: világszerte 25, Európában pedig csupán 14 állatkertben tartják ezt a fajt.

Az igazgató azt is elárulta, hogy az év legnagyobb szenzációja nem az óriásvidrák lesznek, hanem az, hogy koalák is érkeznek Budapestre még az idén.