Porrá égett egy magánűrhajó - videó

Fantáziarajz: így közelíti meg a Cygnus a Nemzetközi Űrállomást. A robotkar készenlétben áll a teherűrhajó befogására
Vágólapra másolva!
Az Európai Űrügynökség egyik asztronautájának sikerült lefilmeznie egy magánűrhajó maradékainak elégését a légkörben.
Vágólapra másolva!

A Cygnus teherűrhajó fő feladata rakomány szállítása a Nemzetközi Űrállomásra. Küldetése végén a Föld felé veszi az irányt, majd elhamvad a légkörben. Az Európai Űrügynökség egyik űrhajósának sikerült "elkapnia" a legutóbbi példány utolsó perceit az űrállomás fedélzetéről:

A Cygnus teherűrhajót az Orbital Sciences nevű amerikai cég gyártja a NASA-nak. Megállapodásuk szerint nyolc űrhajóval összesen 20 tonna szállítmányt visznek fel a Nemzetközi Űrállomásra 2016-ig, 1,9 milliárd dollárért. A videón a harmadik rakományt szállító Cygnus űrhajó ég porrá sikeres küldetése után.

Elég a Cygnus teherűrhajó Forrás: ESA/Alexander Gerst

A Cygnus harmadik példányát egy Antares hordozórakétával bocsátották fel még július közepén a NASA Wallops Flight Facility-ből. Startja után három és fél órával a Nemzetközi Űrállomás robotkarja befogta, majd megkezdődhetett a kirakodás. A rakomány főleg ételből, kísérleti berendezésekből és mini-műholdakból állt.

Fantáziarajz: így közelíti meg a Cygnus a Nemzetközi Űrállomást. A robotkar készenlétben áll a teherűrhajó befogására Forrás: NASA

Miután minden átkerült az ISS-re, az űrhajósok a Cygnust telepakolták szeméttel, majd leválasztották az űrállomásról. Ezután az űrhajó még nagyjából 5 napig keringett a Föld körül, majd süllyedése miatt belépett a légkörbe, ahol a 3,5 méter átmérőjű, üresen kb. 1 tonnás űreszközt elégette a súrlódás. Ezt fényképezte le a Nemzetközi Űrállomás egyik asztronautája, Alexander Gerst, majd ebből time-lapse videót készített. Gerst már korábban is küldött képeket és videókat az űrből, többek között az izraeli-palesztin bombázásokról is. Rendszeresen tölt fel képeket a Twitterre.