Leereszkedés egy aktív vulkánba - videó

kráter, láva, ereszkedés
Vágólapra másolva!
George Kourounis felfedező és viharvadász a legújabb akciójában majdnem 400 métert ereszkedett társaival egy aktív vulkán kráterébe. Vittek néhány kamerát is.
Vágólapra másolva!

A stáb a csendes-óceáni szigetvilág egy apró országa, Vanuatu Ambrym szigetének vulkánját látogatta meg. Az itt található Marum-kráterben ugyanis folyamatosan bugyog a forró láva. Ez idáig senki sem merészkedett túl közel hozzá, a csapatnak is speciális védőfelszerelésre volt szüksége az elképesztő hő miatt.

Az extrém-dokumentumfilmes Kourounist és társát, Sam Cossmant két vezető kísérte a vulkánhoz, ahol összesen négy napot töltöttek. Ez idő alatt kétszer ereszkedtek le, az expedíciót pedig professzionális felszerelés mellett GoPro kamerákkal is rögzítették. A csapatnak nem ez az első extrém felfedezőútja, Kourounis rendszeresen menekül lavinák elől, savas tavakban csónakázik, pirájákkal úszkál – és persze mindezt filmre veszi.

A felfedező ugyan többször járt már vulkánok közelében – sőt ott is nősült –, ennek ellenére állítása szerint ez volt élete eddigi legextrémebb élménye. A majdnem 400 méteres függőleges ereszkedések (és mászások) során nem csak a forrósággal és a lávával kellett megküzdeniük, tovább nehezítette a kalandot a savas környezet, a laza kőzet és a lávából kilövellő friss szikladarabok is. Kourounis egy ponton olyan közel merészkedett a lávához, hogy egy csepp kiégette a védőfelszerelését, és lyukat vágott az egyik kamerába is.

"Amikor a videón csak egy kis ezüst folt vagyok az alsó sarokban a vízeséshez hasonló lávatömeg mellett, akkor egy kifejezetten veszélyes helyen álltam. Egy kicsit ijesztő is volt. Ha ott valami félrecsúszik, az gyors és katasztrofális lett volna" – nyilatkozta Kourounis a Huffington Postnak.