Tetemekkel tért vissza a műhold

Vágólapra másolva!
Holtan tért vissza a Földre öt gekkó, amelyet orosz tudósok azért küldtek a világűrbe, hogy tanulmányozzák, miként hat ki nemi életükre a súlytalanság.
Vágólapra másolva!

A hüllőkön kívül gyümölcslegyeket, növénymagokat, mikroorganizmusokat is szállító orosz "állatkert-műhold", a Foton-M4 hétfőn, nem egészen másfél hónapos kozmikus utazás után ért földet az uráli Orenburg térségében, nem messze a kazahsztáni határtól.

A Roszkoszmosz orosz űrkutatási hivatal közleményben jelentette be, hogy az öt gekkó (gyík) elpusztult, a gyümölcslegyek azonban pompásan viselték a szokatlan körülményeket, ők szépen fejlődtek, sőt szaporodtak is.

A gyíkok halálának okát még nem tudni, de az Orvosbiológiai Problémák Intézetének szakértője szerint bizonyos, hogy még fenn az űrben, legalább egy héttel a leszállás előtt elpusztultak, mert tetemeik részben mumifikálódtak. Az űrobjektumot az adatok kiértékelésére az Orosz Tudományos Akadémiához tartozó moszkvai intézetbe szállítják.

A negyedik Foton-M műholdat július 19-én bocsátották fel a bajkonuri űrállomásról az élőlényeken kívül 22 tudományos műszerrel a fedélzetén. Eredetileg két hónapig keringett volna a Földtől 500 kilométerre, ám nem sokkal a felbocsátás után egy hétre megszakadt vele a kapcsolat, és a műszaki probléma következményeként a tervezettnél valamivel hamarabb visszahozták a Földre.

A fedélzetén végrehajtott kísérletekkel egyebek közt az igen kis gravitáció (mikrogravitáció) hatásait akarták megvizsgálni, a gekkók esetében azt, hogy miként befolyásolják a körülmények a párzási szokásaikat.

Az első Foton-M műholdat 1985-ben bocsátották fel, az 13 napig tartózkodott az űrben, a 2005-ben fellőtt Foton-M2-n mintegy 20 orosz és más európai tudományos kísérletet végeztek, a kozmoszt 2007-ben megjáró Foton-M3 fedélzetén pedig 45 hazai és külföldi kísérletet hajtottak végre, részben már akkor is állatokkal, köztük egerekkel, gőtékkel, gekkókkal, csigákkal és mikroorganizmusokkal.