Minden út Rómába vezet: 2600 év pár percben

kultúrtörténet, vizualizáció, születési és halálozási évszám, a világ kultúrtörténete 5 percben, Science
A grafika azt mutatja, híres emberek hol születtek (kék) és hol haltak meg (piros) a Krisztus születésétől 1856-ig. A vizualizációt Maximilian Schich és Mauro Martino készítette
Vágólapra másolva!
Minden út Rómába vezet. Ezt a mondást erősítik most meg azok a szociológusok és antropológusok, akik híres emberek születési és halálozási helyének is idejének elemzésével vizsgálták az emberiség kultúrtörténetének hálózati jellegét. Az adatokból egy 2600 évet felölelő videó is készült.
Vágólapra másolva!

Maximilian Schich, a Texasi Egyetem művészettörténésze a Google Freebase nevű adatbázisát használta fel ahhoz, hogy nyomon kövesse több mint 150 ezer, kultúrtörténeti szempontból fontos ember - az ókori görög bölcsektől a híres filmsztárokig - születésének és halálának helyszínét.

A videó időszámításunk előtt 637-ben kezdődik és időszámításunk szerint 2012-ben végződik. A térképen szereplő személyek születési helyét kék ponttal, halálának helyszínét pedig pirosal jelölik. A kutatók a térkép elkészítésével az emberiség kulturális történetét szerették volna vizualizálni: ahogy egy város egyre jelentősebbé vált, úgy lett egyre több nevezetes személy halálának helyszíne. A kulturális fejlődés hálózatos jellegét vizsgáló kutatást a Science július 31-i számában tették közzé, az egyik szerző Barabási Albert László magyar fizikus, hálózatkutató.

Róma után Párizs

Az animáció sok köztudott tényt megerősít. Eszerint a történelem során az emberiség kulturális központja Rómából először Párizsba, majd később New Yorkba és Los Angelesbe (Hollywoodba) helyeződött át. A kutatók számok és dátumok segítségével igyekeznek szemléletesebbé tenni munkájukat. Ezekből például kiderül, hogy Párizs 1789 körül (tehát a nagy francia forradalom idején) vette át Rómától Európa kulturális fővárosának szerepét. Az animációkon viszont az nem látszik, hogy egy-egy város vagy térség jelentéktelenné válik az idő folyamán.

Nem a mostani az első az emberiség kulturális történelmét feldolgozó tanulmányok között. Schich és munkatársai egy korábbi kutatásukban például 150 ezer híres művész születésének és halálának helyszínét térképezték fel. Ebből sok más érdekesség mellett kiderült, hogy a Franciaországban az 1789-es forradalom alatt több építész halt meg, mint művész. (A lenti videóban csak Európára koncentrálva láthatjuk az eseményeket.)

Scich szerint jellemző a történészekre, hogy csak egy-egy nagyon szűk szakterülettel foglalkoznak, viszont az ő csoportja által feldolgozott adatokból kiderül, milyen meglepő kapcsolatok lehetségesek korábban történelmi szempontból elhanyagolhatónak ítélt események és a migráció alakulása között – mondta a Nature híroldalának.