Boldogsághormont termel és függőséget okoz a napozás

Vágólapra másolva!
A napsugárzásnak való rendszeres kitettség nem csupán a bőrrák kockázatát növeli meg, de a kábítószerek hatásához hasonlóan függőséget is okozhat – állítja egy új tanulmány.
Vágólapra másolva!

A Cell (Sejt) című tudományos folyóiratban publikált kutatásban borotvált hátú egereket tettek ki UV-sugárzásnak, heti öt alkalommal hat héten keresztül. Az ultraibolya sugárzás erőssége a barnuláshoz elegendő volt, a leégéshez azonban nem. Az állatok már az első hét alatt úgynevezett béta-endorfinokat kezdtek termelni, amelyek "boldogsághormonként" ismertek a köznyelvben. Az endorfin az úgynevezett opioid receptorokhoz kötődve a heroinnal és a különböző drogokkal azonos módon hat a szervezetre.

Ahogy egyre többször napoztatták az egereket, úgy csökkent a fájdalommal szembeni toleranciájuk. Ez a fájdalomcsillapításért felelős a kezdeti endorfinszint csökkenése miatt következett be. Ahhoz, hogy a csökkent fájdalomérzetet fenn lehessen tartani, egyre erősebb és erősebb UV sugárzásnak kellett kitenni a rágcsálókat, hogy több endorfin termelődjön. Ez a jelenség megegyezik azzal, mint amikor a kábítószerfüggők toleránsabbá válnak a drogokkal szemben. Az állatok elvonási tüneteket (remegés, fogkocogtatás) is produkáltak, amikor a kutatók az endorfinok hatását akadályozó készítményekkel kezelték őket.

A kutatást vezető David Fischer (Harvard Egyetem Orvostudományi Karának/Massachusetts General Hospital) szerint a napozás függőséget okozó hatása nagy szerepet játszik a bőrrákos esetek növekedésében. Bár a naptejek hatását nem vizsgálták a tanulmányban, a szakember úgy véli, a függőség hatása csökkenthető ezekkel a készítményekkel, mivel mérséklik az UV sugárzásnak való kitettséget.

A különböző bőrrákos megbetegedések közül a melanómás megbetegedések száma három százalékkal nő évente.