Elrúgta a labdát a lebénult férfi a nyitómeccsen - videó

Vágólapra másolva!
Sikeresen végezte el a kezdőrúgást egy deréktől lefelé lebénult ember a 2014-es labdarúgó világbajnokság megnyitóján. A nem mindennapi eseményt egy új mozgástámogató szerkezet, a külső csontváz tette lehetővé.
Vágólapra másolva!

A deréktól lefelé teljesen mozgásképtelen, 29 éves Juliano Pinto lett az a szerencsés fiatal, akit nyolc önkéntes közül választottak ki, hogy egy speciális szerkezet (exoszkeleton, külső csontváz) segítségével megtegye a kezdőrúgást a világbajnokság megnyitó ünnepségén Sao Paoloban - adta hírül a BBC. Az exoszkeletont használva Pinto apró rúgással sikeresen gurította el a vb hivatalos labdáját egy vörös szőnyegen:

A külső vázat a Járj újra program (Walk Again Project) keretében Miguel Nicolelis idegtudós (Duke Egyetem) tervezte egy nemzetközi kutatócsoport segítségével. A készülék lényege, hogy érzékeli a felhasználó szándékát (gondolatait), és továbbítja valamilyen végrehajtó berendezés (például művégtag) felé. A szerkezetről bővebben korábbi cikkünkben olvashat.

A közösségi oldalakon sokan kifogásolják, hogy a nem mindennapi akció elsikkadt a megnyitóünnepség forgatagában, és nem kapott nagyobb hangsúlyt a közvetítésben.