Jön a korbácsos nők bosszúja

Különös húsvét, locsolkodás szlovák módra
Young Slovaks dressed in traditional costumes throw a bucket of water at a girl as part of Easter celebrations in the village of Trencianska Tepla, 145 km north of Bratislava on April 9, 2012. Slovakia's men splash women with water and hit them with a willow to symbolize youth, strength and beauty for the upcoming spring season.AFP PHOTO/SAMUEL KUBANI
Vágólapra másolva!
A Húsvét a kereszténység legnagyobb ünnepe: Húsvét vasárnapján Jézus feltámadására emlékezik a keresztény világ. A világ keresztény templomaiban hasonló módon emlékeznek a feltámadásra, ám a templomok falain kívül a legfurcsább szokásoknak hódolnak világszerte.
Vágólapra másolva!

Bermudán sárkányt eregetnek

Az Atlanti-óceánban fekvő brit külbirtok, a Bermuda-szigetek legfurcsább húsvéti szokása a húsvéti sárkány eregetése. A különféle sárkányok fölbocsátása régi brit szokás, aranykorát a 20. század első évtizedeiben élte. A britek ekkor hozták el Bermudára, ahol a hadsereg is használta, főként meteorológiai célokra. A helyi történet szerint egy vasárnapi iskola tanárának problémái adódtak a mennybemenetel elmagyarázásával, ezért demonstrációs céllal készített egy sárkányt, amire Krisztus képmását helyezte el, s azt bocsátotta föl.

A taneszközből hagyomány lett: nagypénteken Bermuda szigetén különféle sárkányok népesítik be az eget, noha a mennybemenetel nem a nagypéntekhez kapcsolódik. A sárkányok jellemzően kereszt alakúak, nagyon élénk színűek, ráadásul olyan anyagból készülnek, ami a szél hatására erős hangot ad ki. A sárkányeregetés mellett a bermudaiak másik különleges szokása az, hogy tőkehalból készült süteményt esznek banánnal. Ez az étel eredetileg böjti étel volt, ma már azonban máskor is fogyasztják.

Ausztrália és Új-Zéland: a nyúlgyűlölet napja

Európában a nyulat aranyos húsvéti állatként tartják számon (nyuszi!), így csokoládéból készült, festett, illetve élő változata egyaránt a húsvéti kedveskedés része. Ausztráliában és Új-Zélandon azonban igazi közellenség. A 19. században betelepített rágcsáló ugyanis természetes ellenség híján hamar elszaporodott, így óriási károkat okozott a farmereknek. Ausztráliában ezért másik állatot kerestek a gyűlölt tapsifüles helyett húsvétra. A bilby-re – magyarul erszényesnyúlra – esett a választás, amely hosszú fülei miatt kicsit hasonlít a nyúlhoz. Csokiból készült változata a csokikoala, a csokivombat és az édesség formájában is kiirthatatlan csokinyúl mellett kapható az ausztrál boltokban.

György herceg megismerkedik a bilbyvel Forrás: AFP/David Gray

Az ausztráloknál már csak az új-zélandiak gyűlölik jobban a nyulakat. Új-Zéland Déli szigetén húsvétkor rendezik meg a Nagy Húsvéti Nyúlvadászatot (Great Easter Bunny Hunt). Az esemény neve pontosan kifejezi a lényegét: húsvét hétvégéjén vadászcsapatok indulnak nyúlvadászatra, hogy megtizedeljék a kártékony nyúlpopulációt. A cél egyszerű: 24 óra alatt minél több nyulat kiirtani. 2011-ben húszezer nyúllal végeztek, 2012 viszont kudarc volt: csak tízezres volt a zsákmány. Az állatvédők természetesen tiltakoznak, ám megszerettetni a nyulat ők sem tudják azon a vidéken. A kiterített nyulakról itt nézhetnek meg egy rövid videót.

Verges, Katalónia: haláltánc

A katalóniai Verges település Az ember tragédiájából is ismert haláltánc ősi középkori hagyományát őrzi. Nagycsütörtök estéjén Jézus életének és szenvedéseinek megjelenítése vezeti elő a haláltánc jelenetét. A passió főként Júdás árulására és Krisztus kínjaira fókuszál. Az igazi látványosság azonban éjfél körül kezdődik, amikor Jézus már a megfeszítésre készül. A kivilágítatlan, sötét városka középkori utcáin öt csontvázszerű alak – csontvázzal dekorált fekete ruhába öltözött táncos – vezeti a Golgota felé tartó menetet. Az öt csontváz a menet élén egyetlen dob ritmusára mutatja be sajátos koreográfiáját. Mindössze néhány fáklya szolgáltatja a fényt, így a ritmus és a villódzó tűz igencsak kísérteties. A középkorból fönnmaradt hagyomány célja annak bemutatása, hogy a halál előtt valamennyien egyenlőek vagyunk.

A haláltánc csontvázai Vergeresben Forrás: AFP/Lluis Gene

Washington: húsvéti tojásgurítás a Fehér Ház kertjében

A Fehér Ház érdekes hagyománya a húsvéti tojásgurítás (Easter Egg Roll), amit minden évben húsvét hétfőn rendeznek meg az amerikai elnök lakhelyének kertjében. Az esemény középpontjában a gyerekek versenye áll: egy hosszú nyelű, kanálhoz hasonló eszköz segítségével kell egy festett főtt tojást átgördíteni a gyepen kialakított pályán. A verseny az Egyesült Államok elnökének sípjelére indul, s az a gyerek győz, aki a leghamarabb átgördíti a tojást a „pályán”. A tojáshajtást egyéb események egészítik ki: híres személyiségek aláírásával díszített fatojásokat rejtenek el a gyerekeknek a kertben, húsvéti nyuszinak öltözött színészek jelennek meg, az amerikai kormány tagjai mesét olvasnak a gyerekeknek, illetve zenekarok szórakoztatják a családokat.

A hagyomány még a 19. század elejére nyúlik vissza: először a Kongresszus épületének gyepén rendeztek hasonló tojáskergetést, ám 1877-ben új füvet ültettek a Kongresszus kertjébe, és az amerikai törvényhozás megtiltotta, hogy a területet játszótérként használják. Rutherford elnök ekkor fölajánlotta a Fehér Ház kertjét erre a célra, s azóta is – némi megszakítással ott rendezik meg a nagy húsvéti tojásgurítást.

Obamáék buzdítják a résztvevőket a tavalyi tojásgurításon Forrás: AFP/Saul Loeb

Csehország és Szlovákia: megkorbácsolják a lányokat az egészségért

Csehországban és Szlovákiában – hozzánk hasonló módon - a férfiak húsvét hétfőjén fölkeresik hölgyismerőseiket. A fő cél azonban nem a locsolkodás, hanem az, hogy egy külön erre a készült korbács, a pomlázka segítségével szolidan megkorbácsolják őket. A pomlázka hagyományosan fűzfából készül, mivel ez az első fa, amely a tél után kihajt. A hagyomány azt tartja, hogy a korbácsolással a fűzfa természetes, friss ereje adható át a nőknek, akik így egész évben fiatalok és egészségesek lesznek.

Az esemény koreográfiája hasonló a magyar locsolkodáshoz. A korbácsolásért cserébe egyébként a gyerekek csokitojást vagy pénzt kapnak. Szlovákia bizonyos vidékein a korbácsoláshoz a magyarhoz hasonló locsolkodás társul. Más vidékeken viszont az a szokás, hogy kedden a hölgyek kezébe kerül a korbács, s „bosszút állnak” a férfiakon, olykor egy vödör víz segítségével.

A korbácsolás könnyű vesszőzéssé szelídűlt Forrás: AFP/Samuel Kubani

Edénydobálás, omlettkészítés, s ezernyi más szokás

A Görögországhoz tartozó Korfu szigetén nagypénteken az a szokás, hogy az ablakon kidobálják az összes régi agyagedényt. Nehéz pontosan megmondani, mi az eredete ennek: a hagyomány szerint Júdás esetleges „megkövezésére”, egyfajta elképzelt bosszúra utalhat a sok földre dobott agyagedény. Más magyarázat szerint egyszerűen csak az új kezdetet jelképezi a régi edények kidobása az ablakon, ami talán velencei eredetű szokás volt (Nápolyban szilveszterkor a mai napig kihajigálnak sok régi kacatot a házak ablakán). Ma már gyakran külön erre a célra készített, különlegesen dekorált edényeket dobálnak le, szándékosan jó magasról, hogy minél jobban összetörjön.

A dél-franciaországi Bessieres település büszkélkedhet azzal, hogy itt készítik minden évben húsvét hétfőn a világ legnagyobb omlettjét. A legenda úgy szól, hogy amikor Napóleon hadseregével a település mellett haladt el, este egy közeli fogadóban omlettet vacsorázott. Annyira ízlett a császárnak a vacsora, hogy megparancsolta a városka lakóinak, hogy másnap a közösség minden tojását összeadva készítsenek hadseregének hasonlóan finom omlettet. A hagyományt aztán az 1970-es években elevenítették föl a városka lakói: az utóbbi években minden évben 10 ezer tojást használnak föl az omletthez.

Ínycsiklandó? Óriásomlett Hauxban Forrás: AFP/Patrick Bernard

Mindezeken kívül természetesen sok-sok más húsvéti hagyomány is van a világban: a skandináv országokban a gyerekek boszorkánynak öltözve járják a városokat némi jutalom reményében, Spanyolországban rémisztő csuklyás ruhákba öltözött emberek rendeznek fölvonulást, Lengyelországban vajból készítenek bárányt, a Fülöp-szigeteken önmagukat feszítik keresztre és korbácsolják meg, Görögországban Krisztus kiontott vérére emlékezve kizárólag vörösre festik a tojásokat, Norvégiában pedig külön krimiket adnak ki húsvét alkalmából.