Zavarba ejtő nemi életet él egy apró rovarfaj

Netrogla aurora
A Netrogla aurora péniszszerű nemzőszerve
Vágólapra másolva!
Bizarr szexuális élettel rendelkező élőlényeket talált japán kutatók egy csoportja Brazíliában. Az apró rovarok hím és nőstény egyedeinek nemi szervei fel vannak cserélve, és a párosodás legalább negyven óra.
Vágólapra másolva!

Bár a nemi szerepek felcserélése gyakran tapasztalható a természetben, a nemi szervek megcserélődésére idáig nem volt példa.A most felfedezett, Neotrogla nemzetségbe tartozó négy rovarfajnál már a párosodás időtartama is figyelemre méltó: egyetlen aktus 40-70 órát vehet igénybe. Párosodás alkalmával a nőstény komplex, péniszszerű szervét a hím hüvelyszerű testnyílásába juttatja.

A behatolást követően a nőstény pénisze felfújódik és a rajta található tüskeszerű képződményekkel magához láncolja a hím egyedet. A kapcsolat olyan erős, hogy amikor a kutatók szét akarták választani a két állatot, a hím potroha leszakadt, a nemi szervek viszont összekapcsolt állapotban maradtak. A párzás közben a nőstény hosszú párzószervével veszi fel a hím ivarsejtjeit.

Nőstény Netrogla aurora péniszszerű nemzőszerve Forrás: Current Biology, Yoshizawa et al.

A nőstényeknek a szaporodáson túl azért is éri meg minél többször párosodni, mert az ondóban jelentős mennyiségű tápanyag található, ami így energiához juttatja őket. A kutatók szerint a négy rovarfaj szokatlan szaporodási módjának kialakulása az állatok élőhelyét jelentő tápanyagszegény barlangi környezetnek köszönhető. A most felfedezett fajt a Current Biology című tudományos szaklapban publikálták a Hokkaido Egyetem kutatói.

A Netrogla truncata szaporodása oldalnézetben Forrás: Current Biology, Yoshizawa et al.

Netrogla curvata fajba tartozó rovarok párosodás közben Forrás: Current Biology, Yoshizawa et al.