Legyen orvos a Concordián!

concordia űrutazás antarktisz
A Concordia bázis
Vágólapra másolva!
Csapatjátékos, nem fél a hosszú elszigeteltségtől, kalandvágyó, orvosi diplomája van és valami egészen különleges élményre vágyik? Jelentkezzen orvosnak a világ legelszigeteltebb helyén lévő antarktiszi kutatóállomásra, a Concordiára!
Vágólapra másolva!

Ezt a felhívást tette közzé az Európai Űrügynökség (ESA) égisze alatt működő Concordia kutatóbázis a blogján. A Concordia állomást azért hozták létre a 2000-es évek közepén az Antarktiszon, hogy tanulmányozzák, miként tudnak majd megbirkózni az emberek egy távoli bolygó űrkolóniáján való élettel. A fehér Marsnak is nevezett bázis 1600 kilométerre fekszik a parttól a kontinens belsejében egy 3200 méter magas fennsíkon.

A bázis csak a nyári hónapokban, azaz novembertől februárig megközelíthető. Az átlagos évi hőmérséklet -50 Celsius-fok, amely télen akár -80 Celsius-fokra is süllyedhet. A legközelebbi lakott hely az orosz Vosztok bázis, mintegy 600 kilométerre. Ennél még a Föld körül keringő Nemzetközi Űrállomás is jóval közelebb van a lakott területekhez.

A Concordia bázis környékén nagyon száraz a levegő, így felhősödés sem zavarja a csillagbámulást Forrás: ESA

Mivel a Concordia viszonylag közel esik a Déli-sarkhoz, így a kutatóknak négy hónapig nélkülözniük kell a napfényt. A magasságból következik, hogy a levegő nagyon ritka. A Concordia a világ legnagyobb sivatagának belsejében helyezkedik el, ezért a levegő rendkívül száraz, emiatt a csoport tagjainak meg kell küzdeni az állandó szemszárazsággal és a kicserepesedett ajakkal is.

A szélsőséges időjárási viszonyok miatt csak sokrétegű védőruhában és csak rövid időre hagyhatják el a bázist. A téli hónapokban a csoport tagjainak minden problémát külső segítség nélkül kell megoldaniuk.

A területen semmilyen állat nem képes életben maradni, még a baktériumokat is komolyan próbára teszik a körülmények. A hatalmas, nyílt síkságon szinte egyáltalán nem léteznek színek, szagok és hangok, ami még tovább erősíti a magányosság érzését.

A Concordia bázis Forrás: ESA

Az elszigeteltség és az érzékszervi ingerek megvonása felborítja a személyzet tagjainak biológiai óráját, emiatt alvásproblémák lépnek fel. Mégis, mindezen nehézségek ellenére akár 16 fő is eltölthet egy évet a Concordián a tudomány nevében. Távol a civilizációtól az Antarktisz fehér világa lehetőséget kínál a kutatók számára, hogy olyan adatokat gyűjthessenek és olyan kísérleteket végezhessenek, mint sehol másutt a Földön.

A bázis annyira nem hasonlít semmilyen más kutatóbázishoz a világon, hogy az ESA itt vizsgálja, hogy a jövőben milyen hatást gyakorolhatnak az emberekre a más bolygókra való utazások. Ezen kívül számos kísérletet végeznek itt, amelyek hasznosak lehetnek egy bolygóközi űrutazásnál. A közelmúltban például baktériumtaszító ruhaanyagokat teszteltek a bázison.

Háttérben a Concordia Forrás: ESA/IPEV/PNRA/A. Kumar

A bázis új orvosának a feladata az lesz, hogy kísérleteket végezzen a csapattagokon és saját magán, ily módon megfigyelve, hogyan alkalmazkodik a csapat a szélsőséges életkörülményekhez. Mérni kell a hormonszinteket, az alvásmintákat, értékelni a csapatmunkát és a beszélgetést, hogy kiderüljön, hogyan alkalmazkodnak az emberek a munkához távol a világtól. A Concordián töltött egy év lenyűgöző bepillantást nyújt egy egyedülálló helyszín életébe, ráadásul a pályázó részt vállal a Naprendszer jövőbeni felfedezéséből is – az ESA ezzel a kiírással próbálja felkelteni az érdeklődést az állás iránt.

A vállalkozó szellemű orvosoknak május 11-ig kell jelentkezniük ezen a honlapon.