Magyar fotós gyönyörű képe a Marsról

Mars, asztrofotó, 2014, Ladányi Tamás, astrophoto.hu
Vágólapra másolva!
Az áprilisi égboltot a Mars uralja. Egész éjjel látható, jellegzetesen vörös színe és nagy fényessége miatt az égboltot kevéssé ismerők is könnyen megtalálják. A képet Ladányi Tamás asztrofotós bocsátotta szerkesztőségünk rendelkezésére.
Vágólapra másolva!
Ladányi Tamás felvétele a Marsról, amely a legfényesebb, vöröses égitest a képen. Alatta a Szűz csillagkép legfényesebb csillaga, a Spica. A kép április 7-én éjjel készült a Tapolcai-medencében, jobbra a Gulács, balra a Tóti-hegy látható. A kép nagyobb méretben itt látható, Ladányi Tamás további képei az astrophoto.hu honlapon Forrás: Ladányi Tamás, astrophoto.hu

Az előrejelzések szerint szerdán este és éjszaka az ország nagyobb része felett nem lesz felhőzet, így megint van lehetőség a Mars megfigyelésére.

A Mars egész hónapban a déli égbolt meghatározó égitestje. Jellegzetes vörös színe miatt bármely derült este vagy éjszaka könnyen felismerhető, és az égboltnak nagyjából ugyanazon a területén kell keresni. Sötétedés után kelet–délkeleti irányban, éjfél körül déli irányban, 37 fok magasan a látóhatár fölött, a hajnali szürkület kezdete előtt pedig nyugat-délnyugat felé. A városi fényektől távol különösen szép látványt nyújt a bolygó. (Részletek korábbi cikkünkben: Itt van a Mars, most kell megnézni!)

A Magyar Csillagászati Egyesület jelenségnaptára is segít megtalálni a vörös bolygót.