Egymillió embert evakuáltak a nagy chilei földrengés miatt

földrengés Chile északi részén, Iquique városában
TOPSHOTS Locals take refuge at the city stadium following a tsunami alert after a powerful 8.0-magnitude earthquake hit off Chile's Pacific coast, on April 1, 2014 in Iquique. A tsunami warning has been issued for Chile, Peru and Ecuador, US officials said. The quake struck at a depth of 10 kilometers (six miles), 83 kilometers from Iquique on Chile's northern coast, the United States Geological Survey (USGS) said. AFP PHOTO / ALDO SOLIMANO
Vágólapra másolva!
Eddig hat halálos áldozat, kisebb földcsuszamlások, legalább 900 ezer ember hagyta el otthonát. Egyelőre ez a mérlege a kedd esti földrengésnek Chile északi részén, ahol az utóbbi két hétben egymást követték az előrengések.
Vágólapra másolva!

Egyelőre hat halálos áldozata van a Richter-skálán 8,2-es erősségű földrengésnek Chile északi részén, Iquiquében és Alto Hospicióban. Az áldozatok házak romjai alatt vesztették életüket, illetve volt, akivel szívroham végzett. A földrengés fészke (hipocentruma) a felszínhez viszonylag közel, mindössze 20,1 kilométeres mélységben volt, 95 kilométerre északnyugatra Iquique bányászvárostól. A fő rengés helyi idő szerint kedden 18 óra 46 perckor történt (1 óra 46 perckor közép-európai idő szerint). Az első földmozgást legalább húsz utórengés követte, amelyek többsége jóval az 5-ös fokozat fölött volt a földrengések erősségét mérő Richter-skálán.

A chilei partvidéken több mint 900 ezer embernek kellett elhagynia otthonát, és tizenegy kórházat is kiürítettek. A károkat majd nappal mérik fel, de Michelle Bachelet elnök már most katasztrófa sújtotta területnek nyilvánította az ország északi részén fekvő Arica, Parinacota és Tarapacá régiókat. Az államfő lemondta szerdára tervezett programjait, hogy a térségbe látogatva személyesen felügyelhesse az intézkedések végrehajtását. A fosztogatás megelőzésére kivezényelték a hadsereget.

A földmozgás nagyságát jól jelzi, hogy a legerősebbnek számító magyarországi rengés (Komárom, 1763. június 28.) 6,3-as volt a Richter-skálán, vagyis a chilei rengés közel ezerszer erősebb volt. Szerencse a katasztrófában, hogy a földmozgás viszonylag gyéren lakott, kevéssé beépített térségben volt a legerősebb. Az USGS adatai szerint a térségben általában rengésbiztosak az épületek. Az epicentrumhoz legközelebb eső Iquigue városában 227 ezren, Aricában pedig 186 ezren élnek, ez látszik az első térképen; a másodikon pedig az, hogy hol volt a legnagyobb a gyorsulás a felszínen:

Narancssárga szín jelzi, hol laknak a legtöbben az epicentrumhoz közel Forrás: USGS
Sárga és narancssárga árnyalatok jelzik a legnagyobb felszíni gyorsulást Forrás: USGS

A rengést után a két városban azonnal felharsantak a szirénák és a chilei katasztrófaelhárítók felszólítása, akik elrendelték a lakosság evakuálását. „A közvilágítás valamennyi lámpája kialudt, az emberek pánikban rohantak az utcákra” – mondta el az AFP francia hírügynökségnek egy aricai lakos. Kezdetben közlekedési dugók alakultak ki a partvidékről a magasabb helyekre tartó autóáradat miatt, de a kimenekítés problémamentes volt

A telefonhálózatot és a vízszolgáltatást nem rongálta meg a földrengés, de több térségben akadozik az áramszolgáltatás, Iquiquéban egyáltalán nem volt áram. A kikötőváros helyi női börtönéből 300 rab megszökött, 26-ukat sikerült elfogni. Szintén a városban működnek a világ elsőszámú vörösréz-kitermelőjének számító bányavállalatok, de nem történek jelentősebb fennakadások. A hatóságok most az épületekben keletkezett esetleges károkat mérik fel.

Sok volt az előrengés

Chilében rendkívül intenzívek a földmozgások, mert itt bukik a Nazca tektonikus lemez a Dél-amerikai-lemez alá, az előbbi évi 65 milliméteres sebességgel mozog kelet felé. Ez a folyamat vezetett az Andok hegyláncának kialakulásához. Az utóbbi idők egyik legerősebb, 8,8-as fokozatú rengését is Chilében mérték, a katasztrófának 526 halottja volt. Az országban csak az elmúlt hatvan évben 40 718 ember halálát okozták földrengések. A műszerekkel mért legsúlyosabb rengés ugyancsak Chilében történt: az 1960-as 9,5-es fokozatú földrengésben ötezernél többen haltak meg.

Március folyamán egyre gyakoribbá váltak a földmozgások a környéken. Az USGS adatai szerint március 16-án pattant ki egy 6,7-es fokozatú rengés, amelyet több mint hatvan 4-es erősségű és huszonhat 5-ös erősségű földmozgás követett. Március 17-én, 22-én és 23-án 6,2-os fokozatú rengés történt, és a szeizmikus mozgások észak fele tolódtak.

A rengés miatt 2,11 méteres hullámok keletkeztek, közölte a csendes-óceáni cunamifigyelő központ (PTWC) – a térkép a cunami terjedését mutatja. A szökőár elérte az észak-chilei Pisaguát. Nagyobb szökőárra nem kell számítani Hawaiinál sem, a hullám közép-európai idő szerint 15 óra 24 perckor éri el a szigetet. Az amerikai partoknál is megemelkedhet az óceán szintje Forrás: European Commission Joint Research Centre