Ilyen egy intelligens férfi arca

arcforma, intelligencia, férfi
Számítógéppel módosított fotó egy kevésbé intelligens, egy átlagos, és átlagon felüli intelligenciával rendelkező férfiról
Vágólapra másolva!
Hosszúkás arcforma, hegyes áll, távol ülő szemek, nagy orr – ezek azok a tulajdonságok, amelyeket az emberek általában az intelligenciával párosítanak.
Vágólapra másolva!

Ösztönösen, egy fénykép alapján meg tudjuk ítélni egy férfiról, hogy mennyire intelligens, állapították meg cseh kutatók. A prágai Károly Egyetem szakemberei ugyanakkor nem tudják pontosan, hogy csináljuk, és arra is csak tippjük van, hogy nők esetében ez miért nem működik.

A kutatók 40 férfi és 40 nő fényképét mutatták meg a vizsgálat résztvevőinek, hogy megnézzék, van-e valamilyen kapcsolat az arcforma, valamint a mért és az észlelt (vagyis ránézésre megítélt) intelligencia között. Megállapították, hogy a fotók alapján a férfiak és a nők is elég pontosan meg tudták ítélni az intelligenciát – de csak a férfiakat ábrázoló fotóknál.

Számítógéppel módosított fotó egy férfiról – egy kevésbé intelligensnek, egy átlagosnak és egy átlagon felüli intelligenciájúnak tartott arc Forrás: 2014 Kleisner et al

A PLoS ONE folyóiratban megjelent eredmények azt mutatják, hogy vannak bizonyos jellegzetességek, amelyeket az emberek hajlamosak az intelligenciával társítani. Ilyen például a megnyúlt arc, a távol ülő szemek, a nagy orr, a felfelé ívelő száj és a kevésbé lekerekített, élesebb áll.

A szakemberek arra még nem jöttek rá, hogy nőknél ez miért nem működik. Úgy vélik, hogy őket hajlamosak vagyunk vonzalom alapján elbírálni, ami elhomályosítja az ítélőképességünket.