A vikingek szerint szombaton jön a világvége

vikingek, DNS
Vágólapra másolva!
A skandináv mitológia tanulmányozói szerint a mostani jelekből arra lehet következtetni, hogy már száz napja elkezdődött világvégéhez vezető folyamat, amely szombaton az istenek mindent elpusztító csatájával válik befejezetté.
Vágólapra másolva!

A vikingek vagy normannok a 8. és a 11. század között élt skandináv kereskedők, hajósok és harcosok voltak, akik leginkább fejlett hajózási tudásukról és északi hadjárataikról váltak híressé és hírhedtté. A vikingek többistenhitűek voltak, Odin, Thor és más főistenek mellett sok mellékistennek áldoztak. Az istenek történetét a skandináv mitológia (amelynek legfontosabb alkotása az Edda-énekek) örökítette meg. Ebben leírják a világ végét megelőző jeleket is.

A legtöbben valószínűleg nem figyeltünk fel a világvége (pontosabban az istenek végét jelentő Ragnarök) kezdetét 100 nappal megelőző igen fontos jelekre, így most váratlanul ér bennünket a szombati apokalipszis. Azt ugyan nehéz lett volna észrevenni, hogy Loki farkas fia, Fenrir (aki Odinnal végez majd) kiszabadult a börtönéből, de az mindenkinek feltűnhetett, hogy másik fia, Jormungad, azaz a szárazföldet körülölelő, farkába harapó Midgard-kígyó tavaly októberben kiemelkedett az óceánból. Ekkor ugyanis két alkalommal is kisodorta a víz a sokméteres, kígyóra hasonlító megjelenésű óriás szíjhal (Regalecus glesne) tetemét az óceán Dél-Kalifornia partjai mentén.

Viking harcosoknak öltözött hagyományőrzők Forrás: AFP/John D Mchugh

Az NPR rádió szerint pedig ezek az események egyértelműen az északi apokalipszisre utalnak. Szombaton a Ragnarök epikus csatában teljesedik be. A skandináv istenek - Thor, Loki, Odin és társaik - hatalmas küzdelemben buknak el, a Föld a tengerbe omlik, és az általunk ismert élet megszűnik létezni.

Johannes Gehrts: Ragnarök Forrás: Wikimedia Commons

Szerencsére a Ragnarök tiszteletére szervezett skandináv fesztivál igazgatója, Danielle Daglan szerint a világvége nem feltétlenül rossz kimenetelű az emberek számára. „A világvége valójában csak az istenek világának végét jelenti, és a világ újjászületik az emberi népesség által” - mondta Daglan. Bízzunk benne, hogy igaza lesz!