Ijesztővé váltak a finn rénszarvasok

rénszarvas, fényvisszaverő agancs
This handout photo taken on February 17, 2014 in Rovaniemi, Lapland, Finland and released by Finland's Reindeer Herders’ Association shows a reindeer whose antlers have been treated with a reflective spray. Glowing reindeer can be spotted in northern Finland thanks to a reflective spray which makes them more visible in a bid to prevent car accidents, Finnish reindeer breeders said on February 18, 2014. AFP PHOTO / FINLAND'S REINDEER HERDERS’ ASSOCIATION / ANNE OLLILA
Vágólapra másolva!
Fényvisszaverő spray-vel fújják be a rénszarvasok agancsát és testét, hogy az autósok és motorosok könnyebben észrevegyék őket.
Vágólapra másolva!

Finnországban a sötét hónapok alatt komoly gondot jelent, hogy a rénszarvasok teljesen beleolvadnak a környezetükbe, és így nehezen észrevehetők az autósok, motorosok számára. A kreatív pásztorok ezért kitalálták, hogy fényvisszaverő spray-vel fújják be a rénszarvasokat, hogy láthatóvá tegyék őket.

A finn rénszarvaspásztorok szövetsége jelenleg azt próbálja kikísérletezni, hogy az állatok agancsára vagy a testére fújt jelzés a hatékonyabb.

Világítanak a rénszarvasok agancsai az autók reflektorának fényében Forrás: AFP/Anne Ollila

Az ötlet, hogy különböző fényvisszaverő dolgokkal tegyék könnyebben észrevehetővé az állatokat, nem újdonság Skandináviában. Néhány évvel ezelőtt Norvégiában kétezer rénszarvast láttak el fényvisszaverő nyakörvvel, hogy csökkentsék a balesetek számát.