A szépség drogként hat az agyra

szépség, drog, morfin
Olga Chelnokova az egyik tesztkép előtt
Vágólapra másolva!
Valakinek a vonzereje, kellemes megjelenése az agynak ugyanazt a területét stimulálja, mint a morfin, állítja egy norvég kutatócsoport.
Vágólapra másolva!

Amikor hosszasan nézzük egy számunkra vonzó személy arcát, akkor agyunk drogszerű opioid vegyületeket bocsát ki jutalmul azért, hogy párt találtunk magunknak, írják norvég kutatók új tanulmányukban. A másokról szerzett vizuális információ - különösen az arcok - jelentős szerepet tölt be a párválasztásban és kötődésben, és ugyanazt az agyi jutalmazó rendszert aktiválja, amelyet egy finom ennivaló vagy jó zene mondta Olga Chelnokova, az Oslói Egyetem pszichológusa.

A kutatók által végzett tanulmányból kiderült, hogy a vizsgálatban résztvevő férfiak - az agy opioidokkal való serkentése után - hosszasabban nézték a női arcokat és vonzóbbaknak értékelték azokat, mint az opioidokat nem kapó kontrollcsoport tagjai.

Olga Chelnokova az egyik tesztkép előtt Forrás: Svein Harald Milde és Guro Løseth

Chelnokova és munkatársai 30 egészséges férfit toborzott a vizsgálathoz. A kutatók egyes férfiaknak morfint adtak, amely aktiválja az opioid rendszer receptorait, másoknak meg opioid szupresszorokat (az opioid receptorokat gátló anyagokat) adagoltak.

Ezután különböző vonzerejű női arcokat mutattak a férfiaknak, amelyeket a önkéntesek saját tempójukban lapozgathattak a monitoron. A kutatók arra kérték a férfiakat, hogy értékeljék, mennyire tetszik nekik egy-egy arc, és mérték, mennyi időt töltöttek el az egyes képek nézegetésével.

A morfint kapott résztvevők nagyon magasra értékelték az objektíven legvonzóbbaknak tekinthető arcokat, azaz ezek sokkal jobban tetszettek nekik, mint a többi arc. Ráadásul ezek az alanyok több időt is töltöttek a legvonzóbbaknak tartott arcok szemlélésével, mint a kontrollcsoport tagjai, akik kevesebbre is értékelték ezeket az arcokat.

A kutatók ebből azt a következtetést vonták le, hogy az opioid rendszer úgy segíthet a legmegfelelőbb pár kiválasztásában, hogy felerősíti a jutalmazó érzést az agyban, amikor valaki megpillantja a vonzó potenciális társakat, és kevésbé kívánatosnak tünteti fel a nem annyira vonzó jelölteket.