Három tonna elefántagyart semmisítettek meg Párizsban

Tizenötezer darab, összesen mintegy három tonna súlyú olyan elefántagyart semmisítettek meg csütörtökön a párizsi Eiffel-toronynál
Policemen and photographers look at three tonnes of illegal ivory displayed on February 6, 2014 in front of the Eiffel tower in Paris. France fired the latest volley in the world's uphill battle against African elephant poaching, crushing three tonnes of illegal ivory at the foot of the Eiffel Tower and urging others to follow suit. The contraband with an estimated street value of 1 million euros ($1.4 million) was fed into a machine and ground, with the powder to be carted off and incinerated. AFP PHOTO / BERTRAND GUAY
Vágólapra másolva!
Az európai országok közül elsőként Franciaország is megsemmisítette a csempészektől lefoglalt elefántcsont-készletét. Az orvvadászok miatt harminc év alatt kevesebb mint a felére csökkent az elefántok száma Afrikában.
Vágólapra másolva!

Tizenötezer darab, összesen mintegy három tonna súlyú olyan elefántagyart semmisítettek meg csütörtökön a párizsi Eiffel-toronynál. Az agyarakat az elmúlt húsz évben foglalta le a francia vámőrség, közel egymillió eurós (307 millió forintos) értékben.

Az első ilyen európai látványos akcióval a francia kormány célja az volt, hogy felhívja a közvélemény figyelmét a védettnek számító afrikai elefántok agyaraival való törvénytelen kereskedelem elleni harc fontosságára. Az eseményre néhány nappal az afrikai védett elefántok megmentéséről Londonban február 12-én kezdődő konferencia előtt került sor.

"Elsők vagyunk Európában, ez egy nagyon fontos jelzés arra, hogy Franciaország elkötelezetten harcol ennek a védett fajnak az illegális kereskedelme ellen" – mondta Nicolas Hulot sztárműsorvezető, akit egy évvel ezelőtt környezetvédelmi "különtudósítójának" nevezett ki Francois Hollande francia köztársasági elnök.

A megsemmisítésre váró agyarak Forrás: AFP/Bertrand Guay

"Franciaország most konkrétan is megmutatja, hogy szolidáris azokkal az afrikai országokkal, amelyek az orvvadászat áldozatai" – mondta a darálógépek beindítása előtt Philippe Martin környezetvédelmi államtitkár. Arra is emlékeztetett, hogy az államfő ígéretének megfelelően Párizs a korábbi 15 ezerről 150 ezer euróra (4,6 millióról 46 millió forintra) emelte meg az illegálisan vásárolt agyarokért fizetendő pénzbüntetést.

Az illegális elefántagyar-kereskedelem a negyedik helyen szerepel a világban a kábítószer, a hamisítás és az embercsempészet után. Az elefántagyarak kilója ezer dollárba (225 ezer forintba) kerül, míg a rinocéroszszarv kilójáért 50 ezer eurót (15,3 millió forintot) is megadnak.

"A környezetvédelmi gondon kívül jelentős biztonságpolitikai kérdésről is szó van, mert a pénzt azonnal visszapumpálják mindenféle olyan hálózatokba, amelyek növelik a térség instabilitását" – hívta fel a figyelmet Hulot.

A csütörtökön Párizsban megsemmisített mennyiséget 1987 és 2007 között foglalta le a francia vámőrség az egyik legjelentősebb európai repülőtéren, a párizsi Roissyn.

"A kisebb tárgyak, ékszerek az utasok bőröndjeiből származnak, de időnként a párizsi utcákon illegálisan árusítóknál is találunk belőlük. A lefoglalt mennyiség nyolcvan százaléka azonban szállítmányokban, gyümölcsök és zöldségek között elrejtve érkezik" – mondta Alain Hitzel, a környezetvédelmi rendőrség helyettes vezetője. Elmondta, hogy korábban főleg az afrikai országokból érkeztek a szállítmányok, de az utóbbi években 30-40 százalékkal csökkent az arány. A piac legjelentősebb része pedig Ázsiában van, a kereskedők általában oda küldik az áruikat.

Tavaly hasonló jellegű megsemmisítő akciókat rendeztek a Fülöp-szigeteken, Indiában, Gabonban és Kenyában. Novemberben az Egyesült Államok öt tonna elefántagyart semmisített meg, január elején pedig a legjelentősebb felvevőpiacot jelentő Kína hat tonnát zúzott be, Hongkong pedig jelezte, hogy 2014-től 28 tonna elefántagyart fog megsemmisíteni.

Afrikában már csak alig több mint félmillió elefánt él, feleannyi, mint a nyolcvanas évek elején.