Van értelmes élet a Földön!

London Array, szélfarm
Az előző kép fehér téglalappal jelölt részlete kinagyítva
Vágólapra másolva!
Első ránézésre fura pöttyöknek tűnnek a London Array nevű szélfarm szélkerekei a Landsat 8 Föld-megfigyelő műhold felvételén. 
Vágólapra másolva!

A brit partoktól 20 kilométerre, a Temze torkolatában található szélfarmon 175 szélkerék üzemel, melyek 630 megawattos teljesítményükkel akár 500 ezer otthont is elláthatnak elektromos energiával.

A London Array szélfarm a brit partoktól 20 kilométerre, a Temze torkolatában található (fehér téglalappal jelölve) Forrás: NASA Earth Observatory

A világ legnagyobb part menti szélfarmjaként számon tartott London Array 2013. április 8-án kezdte meg működését. A szélturbinákat körülbelül 100 négyzetkilométeren telepítették, és az uralkodó délnyugati szelet próbálják befogni.

Az előző kép fehér téglalappal jelölt részlete kinagyítva. A fehér pöttyök a szélkerekek. Néhány hajó is látható a képen Forrás: NASA Earth Observatory

A 147 méter magas kerekek egymástól 650–1200 méterre helyezkednek el, és a termelt energiát a tenger mélyén húzódó kábelek vezetik el a parti állomásokra. A szélfarm két természetes homokzátonyra épült, ahol a víz körülbelül 25 méter mély.

Becslések szerint a szélturbinák évente 900 ezer tonnával csökkentik a brit szén-dioxid-kibocsátást. A tervek szerint a szélfarmot bővíteni fogják, a második ütem végére 245 négyzetkilométer kiterjedésű lesz.

Közelkép a szélturbinákról Forrás: London Array Limited

Magyarországon összesen 172 szélturbina üzemel, s ezek szinte mind a Kisalföldön találhatók. A beépített teljesítményük 330 megawatt, de a Nemzeti Megújuló Energia Cselekvési Terv a mostani kapacitást 2020-ra 750 megawattra növelné. A szélerőművek részesedése az áramtermelésből jelenleg körülbelül 1%, de a Magyar Szélenergia Ipari Társaság szerint hosszú távon a 15–20%-os részesedést is el lehetne érni.