Illatosabbá teszi kertünket a klímaváltozás

Virágzik a vörös pókliliom a Kincsakuda Parkban, a japán főváros mellett fekvő Hidakában 2014. szeptember 22-én. A japánok által higanbanának nevezett virág jelzi a nyár végét és egyúttal az ősz beköszöntét. (MTI/EPA/Franck Ro
Virágzik a vörös pókliliom a Kincsakuda Parkban, a japán főváros mellett fekvő Hidakában
Vágólapra másolva!
Amikor globális klímaváltozásról beszélünk, általában mindig az antarktiszi jégtakaró olvadására, vagy gigászi trópusi viharokra gondolunk. Egy újonnan megjelent tanulmány most egy másik, meglepő következményre világít rá, amely közel sem látszik annyira negatívnak: illatosabbak lesznek kedvenc virágaink.
Vágólapra másolva!

A jelentés szerint egyes virágok akár kilencszer erősebb illatfelhővel csalogathatják magukhoz a rovarokat és a boldog kerttulajdonosokat. A hatás 1-5 Celsius-fok közötti hőmérsékletemelkedés esetén válik a legintenzívebbé.

A Global Change Biology című szaklapban publikált tanulmány azt állapította meg, hogy a növények magasabb hőmérsékleti körülmények között több terpént termelnek. A terpének – főként a monoterpének és szeszkviterpének – a virágillat alapvető komponensei. Ha az évszázad végéig a globális hőmérséklet 5 Celsius-fokot emelkedne – tehát a legrosszabb forgatókönyv valósulna meg - a terpénkibocsájtás 0,34-9,1-szeresévé válna a mostaninak – állítják a kutatók. A Barcelonai Autonóm Egyetem munkatársai különböző növényeket tanulmányoztak, és azt találták, hogy az illatanyagok fokozódása leginkább az alapvetően enyhe illatú növényeknél érezhető.

Virágzik a vörös pókliliom a Kincsakuda Parkban, a japán főváros mellett fekvő Hidakában Forrás: MTI/EPA/Franck Robichon

Az erős illatozás a beporzó rovaroknak kedvez elsősorban, hatására a méhek könnyebben találják meg és porozzák be a virágokat. „A globális éghajlatváltozás esetében automatikusan az emelkedő hőmérsékletre és tengerszintre asszociálunk, holott megannyi olyan apró változás történik, amelyre nem is gondolnánk” – kommentálta a felfedezést Guy Barter, az angol Királyi Kertészeti Társaság (RHS) tanácsadója a Sunday Times című hetilapnak.