Riki-Tiki-Tévi akcióban

mongúz kobra videó
Vágólapra másolva!
Bizonyára sokan ismerik Kipling történetét a bátor mongúzról, Riki-Tiki-Téviről. A történet végén a kis emlősállat sikerrel győzte le a családját fenyegető két kobrát, Nagot és Nagainát. Az alábbi videón megtekinthetjük, hogy nagyjából hogyan zajlott a könyvben olvasott küzdelem.
Vágólapra másolva!

A macskaméretű mongúz (Herpestidae) elsődleges táplálékát a rovarok, rákok, földigiliszták, gyíkok, kígyók, csirkék, és rágcsálók jelentik, de megeszik a tojásokat és a dögöt is. A könyvben leírtakkal ellentétben a kobrákat általában igyekszik elkerülni, ugyanakkor egyes fajok gyakrabban néznek farkasszemet a halálos kígyóval. Az indiai szürkemongúzt (Herpestes edwardsii) például előszeretettel tartják a kobrák elleni védekezés céljából házi kedvencként.

A mongúz egyetlen nyakszirtharapással öli meg a kobrát, és ezután a fejénél kezdve fogyasztja el. Az apró emlősállat sikerét gyorsasága, ravaszsága, vastag bundája és a kígyóméreggel szembeni magas ellenálló képessége (módosult acetilkolin-receptorához a kígyó idegmérge nem tud kötődni) egyaránt segíti a küzdelemben.