Csigákkal küzdenek a melegek jogaiért

meleg csiga
Aegista diversifamilia
Vágólapra másolva!
Tajvani kutatók egy újonnan leírt csigafaj elnevezésével szeretnék előremozdítani az azonos neműek házasságának megvalósulását. 
Vágólapra másolva!

A Tajvani Nemzeti Normál Egyetem és az Academia Sinica kutató központ munkatársai egy új endemikus (természetes állapotban csak az adott területen élő) szárazföldi csigafajt írtak le. Az Aegista diversifamilia nevű fajhoz tartozó puhatestűt sokáig a természetben gyakran előforduló A. subchinensis egyedeivel keverték össze. A felfedezést a ZooKeys szakfolyóiratban publikálták.

Két külön faj

Az Aegista subchinensis fajt először 1884-ben írták le és azt gondolták, Tajvan egész területén elterjedt lehet. Az új tanulmány egyik társszerzője, Dr. Yen-Chang Lee 2003-ban azonban azt tapasztalta, hogy a Zhongyang hegylánc által elválasztott nyugati és keleti Aegista subchinensis populációk alakilag eltérnek egymástól. Lee észrevétele nyomán a kutatók arra kezdtek gyanakodni, hogy talán két külön fajról lehet szó.

Aegista diversifamilia Forrás: Aegista diversifamilia

Molekuláris és alaktani vizsgálatok segítségével kiderült, hogy a keleten található A. subchinensis egyedei sokkal közelebbi rokonságban állnak egy másik szárazföldi csigafajjal, mint a nyugaton élő A. subchinensis példányokkal, így előbbieket új fajba sorolták. Az új faj az A. diversifamilia nevet kapta, amellyel a kutatók az emberi családok sokszínűségére szerettek volna utalni.

Csigák a melegekért

Az új csigafaj elnevezése tehát nemcsak tudományos, de társadalmi szempontból is érdekes lehet. „Amikor a tanulmány kéziratát készítettük, heves viták zajlottak Tajvanban és más államokban az azonos neműek házasságának elismeréséről. Ez arra emlékeztetett minket, hogy a tüdőscsigák (Pulmonata) rendjének fajai hímnősek, vagyis az egyes példányok hím és nőstény párzószervekkel egyaránt rendelkeznek. Ez a tulajdonság az állatvilágban jelen lévő szexuális sokféleséget testesíti meg. Úgy döntöttünk, hogy az új faj elnevezésével az azonos neműek házasságának elismeréséért folytatott küzdelemre emlékeztetjük az embereket” – mondta dr. Lee.