Megsértődött a LED feltalálója a Nobel-díj miatt

Nick Holonyak, feltaláló, fizikus, vörös LED
Nick Holonyak
Vágólapra másolva!
Nick Holonyak nem sajnálja az elismerést a Nobel-díjjal elismert három japán tudóstól. Azt azonban nem érti, hogy a Svéd Királyi Tudományos Akadémia miért csak a kék LED felfedezését jutalmazta, és miért mellőzte a legelső LED-et megalkotó csapatot.
Vágólapra másolva!

Sértve érzi magát Nick Holonyak Jr., az első látható fényt kibocsátó dióda, a LED feltalálója. A vörös LED-et bejelentő tanulmányt 1962-ben közölte az Applied Physics Letters szakfolyóirat, társszerzője S. F. Bevacqua volt. Holonyak 1963 februárjában arról írt a Reader's Digest magazinban, hogy a LED-ek le fogják váltani a hagyományos volfrámszálas izzókat – ez kezd valóra válni napjainkban.

Nick Holonyak Forrás: Wikimedia Commons

Az idős amerikai kutató kollégái évekig mondogatták, hogy a szakember megérdemelné a legrangosabb tudományos elismerést is felfedezéséért, amely lehetővé tette a száloptikai hálózatok, a DVD-ket és egy sor más technológia megvalósítását. A kutató mindig is elutasította azt a feltételezést, hogy mellőzték őt és felfedezését – írja az AP hírügynökség.

A nyugalmazott Nick Holonyak az Illinoisi Egyetem idősotthonában, Urbanában él. A Svéd Királyi Tudományos Akadémia keddi bejelentése nyomán viszont felmerült benne a kérdés, hogy miért ér Nobel-díjat a kék LED, és a legelső fénykibocsátó dióda miért nem.

Nélkülünk nem jutottak volna el a kék LED-hez” – mondta az AP-nek adott interjúban a 85 éves Holonyak. A kutató már évekkel ezelőtt letett a Nobel-díjról, beletörődött, hogy így van – mondta felesége, Katherine. A keddi bejelentés azonban meglepte. „Öreg vagyok már, de ez akkor is sértő. Nem tisztességes a korai LED-kutatókkal szemben” – mondta Holonyak.

Az idei fizikai Nobel-díjat Akaszaki Iszamu, Amano Hirosi és a japán-amerikai Nakamura Sudzsi (Shuji Nakamura) kapta. Nick Holonyak azt mondta, nem kisebbíti a díjazott szakemberek érdemeit, Nakamurát ismeri is, de úgy hiszi, a kék LED-et nem lehet különválasztani az első felfedezéstől, valamint tőle és azoktól, akik annak idején részt vettek a kutatásban.

A Svéd Királyi Tudományos Akadémia röviden utalt Holonyak munkájára az indoklásban, arra azonban nem, hogy miért nem részesül a díjban. A testület szóvivője egyelőre nem reagált az AP megkeresésére az ügyben.

Negyvenegy szabadalom

A kék LED-et a vörössel és a zölddel kombinálva fehér fény nyerhető. A ragyogó fehér fényt kibocsátó LED-es lámpák a leghosszabb élettartamú és a leginkább energiatakarékos fényforrások, ugyanakkor áruk többszöröse a hasonló fénymennyiséget kibocsátó kompakt fénycsövekéinek.

Nick Holonyak ruszin bevándorlók gyerekeként már az Egyesült Államokban született, Illinois déli részén, a bányászváros Zieglerben nőtt fel. Mielőtt egyetemre ment, a vasútnál dolgozott. Nevéhez negyvenegy szabadalom és több rangos díj fűződik. Arra viszont nincs ötlete, hogy munkáját miért nem találták érdemesnek a Nobel-díjra. „Nem tudom. És azt hiszem, ők sem tudják” - mondta.