Erőspaprika, kvantummechanika és LED - jóslatok a 2014-es Nobel-díjakra

Vágólapra másolva!
Az idei Nobel-díj legnagyobb esélyesei többek között az erőspaprikában található kapszaicin molekula receptorát megtaláló kutatók és a mobileszközök háttérvilágítását biztosító LED feltalálói.
Vágólapra másolva!

A Thomson Reuters nevű médiaóriás minden évben listát ad ki azokról a kutatókról, akik a cég szerint a legnagyobb eséllyel kaphatják meg a Nobel-díjat. 2002 óta 35-ször jósolta meg sikerrel a díjazottakat, ebből kilencet ráadásul abban az évben, amikor megkapták a tudományos közösség legrangosabb elismerését.

Október 6-án, hétfőn először az orvosi-élettani Nobel-díjat jelentik be. A Thomson Reuters szerint ennek legfőbb várományosai különféle betegségek genetikai hátterével foglalkozó kutatók, de esélyt adnak a fájdalomcsillapítással és az emberi hőérzékeléssel foglalkozó kutatásoknak is - amelyeknél a paprikák csípősséget biztosító kapszaicin tanulmányozásából indultak ki.

Másnap a fizikai Nobel-díjat adják át, erre is három fő esélyest nevez meg a Thomson Reuters: Peidong Yang a nanovezetékek feltalálásával új utakat nyitott a napelemek és a lézerek fejlesztésében. Ha nem ő nyer, akkor valószínűleg a számítógépek felgyorsításáért vagy azok memóriájának és teljesítményének továbbfejlesztéséért jár a Nobel-díj - ezek legfőképp kvantummechanikai kutatásoknak köszönhetőek.

Szerdán a kémiai Nobel-díjat jelentik be. Ennek legnagyobb esélyese Ching W. Tang és Steven Van Slyke. Az ő nevükhöz fűződik a LED, azaz a fénykibocsátó dióda feltalálása, amely az utóbbi időkben forradalmasította a világítástechnológiát. Másik két esélyes a mezopórusos anyagok feltalálói és a szintetikus polimerekkel foglalkozó kutatók.

A pénteki béke Nobel-díj várományosára nincsenek jóslatok, de az október 13-i gazdaságira igen. Erre az egyik legnagyobb esélyes többek között ez a publikáció, amely a gazdaság mögött rejlő "kreatív rombolást" boncolgatja. További jóslatok a gazdaságpszichológiával foglalkozó Mark S. Granovettert és a vállalkozásokat kutató William J. Baumolt és Israel M. Kirznert nevezik meg.

A Thomson Reuters alá tartozik a Web of Science, amely a világ szinte összes tudományos szakcikkét rendszerezi, ez a legfőbb alapja a jóslatoknak. A részletes előrejelzés itt található.