155 évig élt a korrekorder angolna

Vágólapra másolva!
Elpusztult a világ valószínűleg legöregebb angolnája. Az állítólag 155 éves hal egy svéd halászváros egy kútjában élt, az utolsó száz évét precízen dokumentálták.
Vágólapra másolva!

Az Ale nevű hal Tomas Kjellman háztulajdonos kertjében lakott Brantevikben. A gazda kedden meg szerette volna mutatni a legendás állatot kíváncsi vendégeinek, ám amikor felnyitott a kút fedelét, az állat már nem élt - számolt be róla a The Local angol nyelvű svéd hírportál.

Az angolnát 1859-ben dobta a kútba egy nyolcéves gyerek, ott szolgált "élő víztisztító berendezésként" 155 éven keresztül. Számos könyv, dokumentumfilm és tévéműsor szólt róla, még az irodalomtörténetbe is bevonult: Fritiof Nilsson Piraten 1932-ben megjelent, Tom Sawyer-típusú ifjúsági regényében, a Bombi Pittben szerepelt.

Az angolnának szokatlan és aránytalanul nagy szemei lettek annak következményeként, hogy egész életét a sötét kútban élte le, és valószínűleg más furcsa változásokon is átesett.
A "házi angolna" valódi korát most laboratóriumban állapítják meg. Egyelőre hűtőben várja, hogy a szakértők megoldják a rejtélyt: hogyan érhetett meg ilyen matuzsálemi kort az általában hét évig élő faj.
Túlélő társa állítólag csak 110 éves.

Tavaly egy 200 éves halat fogtak Alaszkában, elvileg tehát előfordulhat a szokatlanul magas életkor.