Látomásszerű fotó készült a Napról

Nap pszichedelikus
Vágólapra másolva!
Ez a fénykép első pillantásra olyan, mintha egy kábítószeres látomást feldolgozó filmből származna, pedig a NASA egyik speciális napkutató űrszondája készítette a Napról.
Vágólapra másolva!

A különleges felvételt a NASA Napdinamikai obszervatóriumának (Solar Dynamics Observatory) kutató űrszondája készítette még 2013 januárjában, és most tették hozzáférhetővé a nyilvánosság számára.

A kép a fény három hullámhosszúságában készült a Napról. Ezek mindegyikét mesterségesen színezték pirosra, zöldre vagy kékre. A végeredményként kapott „kábítószeres látomás” azt tárja fel, hogy milyen finom részletei vannak az örvénylő, magnetizált, rendkívül forró napplazmának.

A Nap különlegesen színezett képe (a képre kattintva nagyobb változat látható) Forrás: NASA/SDO

A különleges technika lehetővé teszi a kutatók számára, hogy részletes információt kapjanak a napkitörésekről (köztük az úgynevezett flerekről), amelyek jelentős mértékben befolyásolják a földi életet is: a töltött részecskék károkat okozhatnak például a GPS-helymeghatározásért felelős geostacionárius műholdakban, és károsíthatják az űrhajósok, pilóták egészségét, valamint a napkitöréseket kísérő rádiókitörések megzavarhatják a rádiózást és a radarok működését a Föld nappali oldalán.