Mennyi idő alatt ment át a Boeing a napkorong előtt?

Nap, napfolt, Castor Csillagvizsgáló, Boeing 737-86N
Nap, napfolt, Castor Csillagvizsgáló, Boeing 737-86N, Ladányi Tamás http://www.astrophoto.hu
Vágólapra másolva!
Magyar asztrofotós látványos felvétele a napfoltok között suhanó repülőgépről.
Vágólapra másolva!

Ladányi Tamás asztrofotós a Nap előtt áthaladó repülőgépekre vadászott a veszprémi Castor Csillagvizsgáló 80/1200-as Zeiss refraktorával (a refraktor olyan távcső, amelyben a fény összegyűjtését és fókuszálását lencse végzi). Négy délelőttön át tartó megfigyelés után sikerült elkapnia egy gépet:

Felvétel a Nap előtt áthaladó repülőgépről június 15-én Forrás: Ladányi Tamás

A kép készítéséhez a Nap járását és a légi folyosók helyzetét kellett figyelembe venni. A legnagyobb esély a Mediterráneum keleti részéből Nyugat-Európába közlekedő légi járatok megörökítésére volt, ami még előzetes tervezéssel is rendkívül csekély, mivel a napkorong átmérője csupán fél fok, így a repülőgép egy szempillantásnyi idő alatt átsuhant előtte.

A fotográfus 1200 mm-es fókusztávolságot használt, és Herschel-prizmát iktatott be a Nap fényének redukálásához.

„A szerencse is segítségemre volt, ugyanis az eget fátyolfelhőzet borította, így szabad szemmel nem láttam a gépet, csak érzésre indítottam el az expozíciót. Utólagosan egy Antalya–Düsseldorf útvonalon közlekedő Boeing 737-86N típusú járattal azonosítottam a gépet. A fotón több napfolt is látszik a Nap felszínén, amelyek közül az alul levő, AR 2087-es számú csoport nagy energiájú fler kitörések (napkitörések) helyszíne is volt” – írja a fotó készítője.

Ladányi Tamás fotói ezen az oldalon érhetők el.