Ráérzett a vér erejére Báthory Erzsébet

Vágólapra másolva!
Báthory Erzsébet nem járt messze az igazságtól, amikor a vérnek fiatalító erőt tulajdonított. A legújabb kutatások ugyanis alátámasztják, hogy a fiatalabb vér képes meggátolni az öregedést. A kulcsot egy eddig kevésbé tanulmányozott fehérje jelenti.
Vágólapra másolva!

Pár napja arról írtunk, hogy mit találtak a világ legidősebb asszonyának vérében, most két újabb kutatási eredményről számolunk be hasonló témában. Ezek szerint a fiatal egerek vére visszafordítja az öregedést az idősebb egyedek agyában és izomzatában. Az eredmény esélyt adhat az Alzheimer-kór és a szívbetegségek elleni kezelések kifejlesztéséhez.

Összevarrt patkányok

A mostani kutatás egy korábbi megfigyelésre épít. 1950-ben Clive M. McCay, a Cornell Egyetem kutatója és kollégái fiatalabb patkányok vérét jutatták idősebb patkányokéba egy meglehetősen bizarr eljárással, az úgynevezett parabiózissal. A módszer lényege, hogy a rágcsálók bőrének összevarrásával közös vérkeringés alakul ki a két állatban. A közös vérkeringéssel a fiatalabb és öregebb állatok vére kölcsönösen kicserélődik. Miután a két egyed elpusztult, a kutatók felboncolták az idősebb állat tetemét, és azt találták, hogy a porcszövete megfiatalodott. 1950-ben még nem tudták megmagyarázni a jelenség okát.

A helyzet az őssejtek felfedezésével változott meg. Röviden összefoglalva az őssejtek felelősek a károsodott szövetben elhalt sejtek pótlásáért. Ahogy öregszünk, ezeknek az őssejteknek a száma csökken. A 2000-es évek elején azonban kimutatták, hogy ezzel a drasztikus csökkenéssel sem tűnnek el teljesen az őssejtek a szervezetünkből. "Ott vannak, csak nem kapják meg a megfelelő jelzést" – állítja Thomas A. Rando, a Stanford Egyetem ideggyógyász-professzora, aki kollégáival ezeket a jelzőanyagokat kereste a vérben.

Rando és kollégái 2005-ben fiatal és idősebb egereket varrtak össze öt hétre. A vércserét követően az öreg egerek izomzata a fiatalokéhoz hasonló ütemben gyógyult, ráadásul új májsejteket is növesztettek, meglepő gyorsasággal. A fiatalabb állatoknál azonban pont ezzel ellentétes folyamat volt megfigyelhető: izomzatuk regenerálódása és őssejtjeik új sejtekké alakulása is lelassult. Az eredmény tehát rámutatott arra, hogy a fiatalabb vérben találhatók olyan alkotóelemek, amelyek felébresztik az öreg őssejteket, és ezzel megfiatalítják az idősödő szöveteket. Ugyanakkor az öregebb egyed vérében ezzel ellentétes hatású anyagok lehetnek.

Új izom- és agysejtek

Amy J. Wagers, a Harvard Egyetem munkatársa folytatta Rado kutatásait, és 2013-ban megtalálta a keresett alkotóelemet. A GDF-11 nevű fehérje – amely egy úgynevezett növekedési faktor – szintje a fiatal állatokban magas, az öregekében alacsony volt.

A kutatóknak sikerült tiszta GDF-11 fehérjekivonatot előállítani, amit aztán befecskendeztek az állatokba. A megfigyelések szerint a fehérje önmagában is elég volt a szívizom megfiatalításához. Nem csupán a szívizomszövetre volt jótékony hatással a GDF-11, a vázizomszövetek őssejtjeit is "felébresztette", így az öreg állatok erősebbé és kitartóbbá váltak. A kutatók eredményeiket a Science legutóbbi számában publikálták.

Nem Wagers az egyetlen, aki a GDF-11 hatásait vizsgálta. Saul Villeda, a Kaliforniai Egyetem Anatómiai Intézetének kutatója már 2011-ben kimutatta, hogy a fiatalabb egerek vére az idősebb állatok agyában olyan változásokat idézett elő, amelyeknek a hatására a hippokampuszban (az emlékezet működéséért felelős agyterületben) új idegsejtek és idegsejtkapcsolatok keletkeztek.

A Nature Medicine legújabb számában publikált kutatásában Villeda ennél tovább ment, és megtisztította a fiatalabb rágcsálók vérét a sejtes elemektől és a vérlemezkéktől. Az így kapott vérplazmát ezt követően idősebb egerekbe fecskendezte. A rágcsálók ennek hatására jobban teljesítettek a memóriateszteken.

Villeda a szaglásért felelős agyterületeket is tanulmányozta. Megfigyelte, hogy a parabiózis hatására az agyi vérerek száma megnőtt, ami így jobb vérellátáshoz és ezzel párhuzamosan az idegsejtek számának növekedéséhez vezetett. Ennek köszönhetően az állat szaglása jelentősen javult. A kutatók ezután tiszta GDF-11 fehérjét tartalmazó készítményt fecskendeztek az öreg állatokba. A hatás hasonló volt: ugyanúgy nőtt az agyi vérerek és idegsejtek száma, a változás azonban kevésbé volt látványos.

A következő lépés a kutatók szerint a GDF-11 fehérje emberi megfelelőjének megtalálása lesz. Nem ismert továbbá az sem, hogy az egereknél tapasztalt hatásmechanizmus az embereknél működni fog-e.

A legenda

„Báthory Erzsébet egy alkalommal arra lett figyelmes, hogy a szolgálóleány, aki a haját fésülte, kezét megvágván véletlenül rácsöppentette vérét asszonya karjára. Erzsébet asszony döbbenten látta, hogy a lecsöppenő vércsöpp helyén bőre megfiatalodik, fehérebb lesz. Innen jött az ötlet arra, hogy a későbbiekben fiatal leányok véréből készült fürdőket vegyen, hogy így őrizze meg fiatalságát és szépségét. A leányokat az általa birtokolt falvakból szedette össze, állítólag több százat.”