Ez az állat a Star Warsban is szerepelhetne

dumbo polip
Dumbo-polip (Grimpoteuthis)
Vágólapra másolva!
Furcsa élőlényeket fotóztak egy 2014-es mélytengeri expedíció során. Az egyik legérdekesebb állat nevét szokatlan uszonyai miatt a híres Disney-rajzfilmes karakter, Dumbó ihlette.
Vágólapra másolva!

Az amerikai Nemzeti Óceán- és Légköri Hivatal (NOAA) által indított Okeanos Explorer program az elmúlt három hétben online betekintést engedett a Mexikói-öböl mélyének élővilágába.

Nagy felbontású kamerák segítségével eddig ismeretlen élőlényeket, továbbá régi hajóroncsokat és ritka geológiai formákat sikerült megörökíteni. Az egyik legérdekesebb felvétel az úgynevezett dumbó-polipról (Grimpoteuthis) készült. Ez a fejlábú két nagy fülre hasonlító uszonyáról kapta a nevét, mert sokaknak Dumbo, az elefánt mesefigura jut az eszükbe róla.

Dumbo-polip (Grimpoteuthis) Noaa Ocean Explorer

Az állat mély és nyílt vizekben, 3000–4000 méteres mélységben fordul elő, de nem ritka, hogy 7000 méter mélyen is megtalálható. A faj egyedeinek hossza általában 20–30 cm, de előfordulnak jóval nagyobb, akár 1,8 méter hosszúra megnövő példányok is. Főként soksertéjűekkel, evezőlábú rákokkal, ászkarákokkal, felemáslábú rákokkal táplálkozik.

A következő képen ugyanez az állat látható, de olyan testhelyzetben, ahogy még soha nem figyelték meg:

Dumbo-polip (Grimpoteuthis). Alul az állat nyolc karja részben behúzva és felcsavarva látható Noaa Ocean Explorer

A szokatlan megjelenés oka, hogy az állat szoros spirálokba tekerte a karjait, így valóban bizarr látványt nyújt (néhány kollégánk szerint a Star Warsban is szerepelhetne).

További videókat és képeket az expedícióról a NOAA hivatalos honlapján tekinthet meg. Az Okeanos Explorer következő expedíciója május 7-én indul, és ezen az oldalon lehet élőben követni.