Fájdalmasabb keresztre feszítésről árulkodik Jézus lenyomata

Vágólapra másolva!
A torinói lepel eredetisége már régóta vita tárgyát képezi, egy mostani vizsgálat azonban újabb érdekességre világít rá. Az ereklye által ábrázolt, sokak által Jézusnak hitt férfit máshogyan feszítették keresztre, mint azt a hagyományos keresztény felfogás elképzeli.
Vágólapra másolva!

A leplen található vérnyomok egyértelműen keresztre feszítésre utalnak, a mintázat pontosabb vizsgálata szerint azonban a kezek a fej fölé voltak helyezve, Y alakban – mondja Matteo Borrini, a liverpooli John Moores Egyetem munkatársa. „Ez a pozíció a közgondolkodásban jelen lévő T alakú megfeszítésnél is nagyobb szenvedést eredményezhetett, a légzést ugyanis rendkívül megnehezítette, a halált így nagy valószínűséggel fulladás okozta” – véli a szakember. Az eredményeket az American Academy of Forensic Sciences februári találkozóján ismertette.

Borrini szerint hasonló testpozícióban sokakat kínoztak a középkorban, az esetek többségében azonban a gerendára függesztett áldozat csuklóit kötéllel, és nem szögekkel rögzítették.

Nem először vetődött fel Jézus Y alakzatban végrehajtott keresztre feszítésének lehetősége, korábban már egy amerikai és egy dán orvos is írt tanulmányt róla. Több művész, köztük a flamand Peter Paul Rubens festményein is a most ismertetett módon látható a keresztre feszített Krisztus.

„Ha hamisítványról van szó, akkor a lepel készítője nagyon ügyes munkát végzett a vér mintázatának megalkotásával, de az is lehet, hogy az egész csak a véletlennek köszönhető” – összegezte a felfedezést Borrini.

A keresztény hagyomány szerint a torinói leplen Jézus képmása rajzolódik ki. Az ereklyét tudományos vizsgálatoknak vetették alá, a radiokarbonos analízis 1260 és 1300 közé tette a keletkezését.