Egy nagy fehér cápa úszik Európa felé

Vágólapra másolva!
A hétvégén átlépte a Közép-Atlanti-hátság vonalát, és a kutatók szerint Európa felé tart az a nagy fehér cápa, amelyet még egy évvel ezelőtt láttak el műholdas nyomkövetővel.
Vágólapra másolva!

Tavaly ősszel a kanadai Új-Skóciából indult, és most nagy eséllyel a Földközi-tenger vagy Nagy-Britannia felé tart Lydia, a nagy fehér cápa (Carcharodon carcharias). A cápát még 2013 márciusában Floridában látták el nyomkövetővel, és ő lehet az első regisztrált példány, amely átszeli az Atlanti-óceánt.

Chris Fischer, a cápákat követő Ocearch program vezetője a BBC-nek elmondta, hogy ha Lydia folytatja az útját Európa vagy Afrika felé, akkor valószínűleg a part menti vizekben fog tanyázni. Fischer szerint elképzelhető, hogy a cápa Nagy-Britanniában "köt ki", ahonnan korábbról csak anekdotikus beszámolók vannak fehér cápákról. A nagy fehér cápák alapvetően mindenhol előfordulnak, ahol a víz hőmérséklete 12–24 Celsius-fok közötti, például a Mexikói-öbölben, Dél-Afrika partjainál, Japánnál és a Földközi-tengerben is.

Fischer szerint Lydia vemhes, és a legvalószínűbbnek azt tartja, hogy a Földközi-tenger felé tart. Kollégái szerint ugyanakkor ez nem valószínű, mert a cápa befogásakor elvégzett vérteszt szerint az állat nem vemhes. A nagy fehér cápák párzása során azonban a hímek az ivarsejtjeiket kis csomagok formájában juttatják be a nőstény testébe, ahol később ez a csomag feloldódik, és kiszabadulnak a spermiumok. A kutatók azonban azt nem tudják, hogy ezek a csomagok mennyi idő alatt oldódnak fel, és Fischer erre alapozva gondolja azt, hogy Lydia vemhes lehet.

Lydia jelenleg körülbelül 1600 kilométerre van Írország nyugati partjaitól, és durván 4800 kilométerre a floridai Jacksonville-től (itt látható, hogy pillanatnyilag merre jár). A megjelölése óta eltelt egy év alatt összesen 30 500 kilométert tett meg. A megjelölésekor végzett vizsgálatok alapján még csak a közelmúltban érhette el az ivarérettséget, és 20 év körüli lehet. (Korábban azt gondolták, hogy a nagy fehér cápák élettartama általában 30 év, de a legújabb vizsgálatok szerint akár 70 évig elélhetnek.)

Az Ocearch program célja, hogy minél többet megtudjanak a cápák mozgásáról, biológiájáról, egészségi állapotáról, és a kutatók eddig 150 különböző fajú cápát jelöltek meg, többek között makócápákat, tigriscápákat és pörölyfejű cápákat is.