Óriási medúza vetődött partra Ausztráliában

Óriási medúza vetődött partra Ausztráliában
An undated handout photo received on February 6, 2014 shows a 1.5-metre (4ft 11ins) new species of giant jellyfish that washed up on a beach near Hobart near Tasmania. Lisa Gershwin, a scientist with the Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation, said the type of jellyfish had been seen in the past, but never one so big and not one that became beached. AFP PHOTO/Josie LIM
Vágólapra másolva!
Egy eddig azonosítatlan medúzafaj hatalmas példányát sodorta partra a víz egy strandon.
Vágólapra másolva!

Az 1,5 méter széles állatra egy család talált rá januárban egy Hobarttól délre eső strandon. Lisa-ann Gershwin, az ausztrál kormány alá tartozó tudományos hivatal (CSIRO) munkatársa szerint a kutatók már tudnak egy ideje a faj létezéséről, de ez idáig nem adtak neki nevet, és a rendszertani besorolása sem történt meg.

A hivatal munkatársait az állatot felfedező Josie Lim és családja értesítette. Gershwin szerint a kutatók égnek a vágytól, hogy minél többet megtudjanak a titokzatos óriásról, amelyet mindeddig senki sem tudott fotókkal is dokumentálni - adta hírül a BBC News.

Forrás: AFP/Josie Lim

Mint hozzátette, a tasmaniai példány az egyik legnagyobb medúza, amellyel eddigi pályafutása során találkozott. "Nem azért új, mert hatalmas, hanem mert a strukturális jellegzetességei nem hasonlítanak egyetlen másik fajéhoz sem. Létezik egy ennél nagyobb faj az Északi-sarkvidéken, amelynek teste nagyjából 3 méter átmérőjű, tehát vannak ennél nagyobbak is a világban, de biztosan nem Ausztráliában" - tette hozzá.

Az elmúlt években igencsak megszaporodtak a medúzák a Tasmaniát övező vizekben, de a kutatók egyelőre nem tudják biztosan, hogy ennek mi az oka. A most felfedezett példány egyike azon három új fajnak, amelyekre Tasmania vizeiben bukkantak a kutatók, és amelyeknek Gershwin jelenleg a besorolását végzi.

"Rengeteg dolog történik világszerte, és itt nem csupán a klímaváltozásról, hanem az óceánok savasodásáról, az eutrofizációról, az invazív fajok megjelenéséről, a szennyezésről és a túlhalászásról van szó, amelyek mind hatással vannak a bolygóra, és ezáltal természetesen Ausztráliára is" - húzta alá a szakember.