Először filmezték le, amint egy hal repülő madarat kap el

tigrishal, Hydrocynus vittatus
Vágólapra másolva!
Nyaranta a tigrishalak a nyílt vízfelszínhez úsznak, és az óvatlan fecskékre vadásznak. A kutatók most először filmezték le, amint egy hal repülés közben kap el egy madarat.
Vágólapra másolva!

A Dél-Afrikában készült felvételen a háttérben látható, amint egy hal egyszer csak kiugrik a vízből, és elkapja a vízfelszínhez közel repülő madarat. A hal egy afrikai tigrishal (Hydrocynus vittatus), míg áldozata egy nálunk is előforduló füsti fecske. Olyan eseteket eddig is ismertek, amikor nyugalmi állapotban lévő, mozdulatlan madarat kaptak el halak, ám ez az első bizonyíték, hogy repülés közben is elkaphatják őket a halak - írja a BBC.

A tigrishal édesvízi ragadozó, és nagy méretű, borotvaéles fogairól ismert. A felvételt készítő kutatók ezeknek a halaknak az életmódját tanulmányozták a Schroda Dam mesterséges tónál, amikor szemtanúi voltak a különleges jelenetnek.

A lényeg 1 percnél látható, a háttérben

A kutatók rádióadókkal szerelték fel a halakat, hogy tanulmányozzák a mozgásukat. Megállapították, hogy elsődlegesen más halakkal táplálkoznak hajnalban és szürkületkor, míg napközben a tó fenekén pihennek. A nyári időszakban azonban szokatlan viselkedést figyeltek meg a halaknál, reggelente ugyanis kiúsztak a nyílt vízre. Ekkor vették észre a kutatók, hogy a felszínhez közel repülő fecskékre vadásznak. A szakemberek az eredményeket a Journal of Fish Biology folyóiratban publikálták.

Korábban csak anekdoták léteztek az afrikai halak ilyen szokásáról, de ez az első, hogy le is videózták. A sügerekről, angolnákról, pirájákról és csukákról eddig is tudták, hogy időnként víz színén úszkáló vagy parton álló madarakat ejtenek zsákmányul.