Vágólapra másolva!
Most először végeztek közvélemény-kutatást a szavazás előtt a tudományos közösségben.
Vágólapra másolva!

Az Átlátszó Oktatás blog több forrásra hivatkozva azt írta január 5-én, hogy a Magyar Tudományos Akadémián belül már kész tényként kezelik, hogy az idén távozó elnök, Pálinkás József helyére a Wolf-díjas matematikus, Lovász László lép majd.

Megkerestük Vizi E. Szilvesztert, az akadémiai jelölőbizottság elnökét, korábbi MTA-elnököt, aki az Origónak elmondta: az új elnököt (és más tisztségviselőket is) az akadémia közgyűlése választja meg titkos szavazással, közel 200 éve. Most fordult elő azonban először, hogy a szavazás előtt (ami idén a május 4-én kezdődő közgyűlésen lesz) közvélemény-kutatást végeztek a tudományos közösségben, a mostani elnök, Pálinkás József javaslatára.

Ennek keretében 365 akadémikust és 200 nagydoktort kérdeztek meg arról, milyen posztra kit javasolnának. Vizi E. Szilveszter elmondta: a 323 visszaküldött levél alapján a legtöbb szavazatot az elnöki posztra Lovász László kapta (hogy pontosan mennyit, azt nem árulta el). Ugyanakkor másik két tudós is megkapta a szavazatok legalább 10%-át, így ők is szerepelnek a jelölőbizottság potenciális elnököket tartalmazó listáján. Más (neve elhallgatását kérő) forrásból tudjuk, hogy Maróth Miklós történészről és Németh Tamás, az MTA jelenlegi főtitkáráról van szó.

Vizi E. Szilveszter elmondta, hogy most folynak az egyeztetések a potenciális jelöltekkel, így még nem nyilatkozott arról, hogy Lovász László elfogadná-e a jelölést.