Vizet találtak a Ceres törpebolygón

Ceres törpebolygó, vízgőz, Herschel
Fantáziarajz a kisbolygóövben keringő Ceres törpebolygóról
Vágólapra másolva!
Először észlelte vízgőz sugarait egy űrtávcső a kisbolygóöv legnagyobb objektumán, a Ceres törpebolygón.
Vágólapra másolva!

Szakaszosan vízgőz tör fel a törpebolygó jégborította felszínéről - fedezték fel kutatók az Európai Űrügynökség (ESA) Herschel-űrteleszkópja felvételeinek elemzése során. A Ceres a Mars és a Jupiter közötti aszteroidaöv legnagyobb objektuma, átmérője 950 kilométer, azaz kisebb, mint a Hold egyharmada.

A Ceresről már régóta sejtették, hogy a felszínét vastag jégtakaró borítja, és becslések szerint olvadt állapotban ez több édesvizet jelent, mint amennyi összesen a Földön megtalálható. A törpebolygó belsejét kőzetek alkothatják, melyek valamikor a Naprendszer első néhány millió évében állhattak össze, a bolygók kialakulása előtt.

"Ez az első kisbolygó az aszteroidaövben, amelyen egyértelműen észleltük a víz jelenlétét, ez pedig azt bizonyítja, hogy felszíne jeges, és légköre is van" - jelentette ki Michael Kuppers, az ESA kutatója, a Nature tudományos magazin friss számában közzétett tanulmány vezető szerzője.

Fantáziarajz a kisbolygóövben keringő Ceres törpebolygóról Forrás: ESA/ATG medialab

A kutatók azt még nem tudják, hogy pontosan mi okozza, hogy a Ceres két pontján vízgőz tör a felszínre. Az egyik lehetséges magyarázat szerint amikor pályáján haladva a legközelebb kerül a Naphoz, akkor egyes részei annyira felmelegednek, hogy a jég párologni kezd.

A másik lehetőség, hogy a jégpáncél alatt víz rejtőzhet, amely gejzíreken vagy jeges vulkánok kürtőjén át tör fel. Az Enceladuson, a Szaturnusz egyik holdján már felfedeztek néhány látványos gejzírt.

A kutatók rövidesen közelebbről is megbizonyosodhatnak a jég jelenlétéről, ugyanis a NASA Dawn űrszondája várhatóan 2015 tavaszán éri el a Cerest. A Dawn nagy felbontásban tanulmányozza majd a felszín geológiai és kémiai folyamatait, és pontos magyarázattal szolgálhat a vízgőz feltörésére.

Az élet lehetőségét kutatva Marc Rayman, a NASA egyik vezető mérnöke, a Dawn küldetés vezetője elmondta: "Természetesen az élet minden ismert formájának feltétele a víz, ám túl korai lenne kijelenteni, hogy a kisbolygó a mikrobák életének helyszíne lehetne. Inkább azt mondanám, a Ceres arra lehet alkalmas, hogy többet tudjunk meg azokról a helyekről, ahol az élet kialakulhat - vagy talán már ki is alakult."