A fehér a gazdag országok színe

Vágólapra másolva!
Kutatók szerint egy új országnak a sötétkék és a piros kombinációja kellene a zászlójára tűznie.
Vágólapra másolva!

A Canterbury Egyetem kutatói azt találták, hogy minél több a fehér szín a nemzeti lobogóban, annál magasabb az országban az egy főre jutó GDP, míg a zöld szín a szegénységhez kapcsolódik - derült ki egy új-zélandi tanulmány szerint, amelyben 194 ország zászlóinak színkombinációit vizsgálták.

Az új-zélandi zászlón a leggyakoribb - a sötétkék, a piros és a fehér alkotta - színkombináció látható, amely a három színt használó zászlók több mint 55 százalékán megtalálható - mutatott rá Christoph Bartneck, az intézmény professzora.

Mint elmondta, azzal a 12 színnel kalkuláltak, amelyek a leggyakrabban előfordulnak a nemzeti lobogókon. A színek elosztása változó, és a piros, a fehér, a zöld és a sötétkék teszi ki együttesen a zászlók felületének majdnem 75 százalékát.

"Annak ellenére, hogy egyáltalán nincsen ok-okozati összefüggés a zászlón használt színek és az adott ország népjóléti és gazdasági mutatói között, a lobogókon szereplő zöld szín mégis - közvetett módon - kapcsolatba hozható a szegénységgel" - mondta Christoph Bartneck.

A kutatók a különböző színkombinációk népszerűségét is vizsgálták, és arra jutottak, hogy egy új ország számára a sötétkék és a piros alkotta színkombináció lenne a legjobb választás.