Vágólapra másolva!
A hatalmas gömbökből álló víz alatti állomás teljesen független a környezetétől, ugyanis a benne lévő ökoszisztémák a levegőt, az élelmet és az energiát is biztosítják.
Vágólapra másolva!

Egy londoni tervező, Phil Pauley úgy véli, hogy az embereknek ideje leköltözniük a víz alá, ezért egy száz ember ellátására alkalmas víz alatti várost tervezett. A Sub-Biosphere 2 nevű létesítmény nyolc biogömbből áll, és szélessége 336,8 méter.

A létesítmény közepén egy nagy központi, fenntartó biogömb, valamint egy megfigyelő gömb helyezkedne el. A központi gömbhöz kapcsolódnának a lakógömbök, amelyben akár száz ember is helyet kaphatna.

A víz alatti város a felszínen Forrás: PAULEY/Phil Pauley

Az építményben élő emberek teljesen függetlenek lennének a külvilágtól, ugyanis a lakógömbökben kialakított ökoszisztémák gondoskodnának a levegőről, az élelemről, az energiáról és más nélkülözhetetlen dolgokról.

Sub-Biosphere 2 Forrás: PAULEY/Phil Pauley

A magát futuristának nevező Pauley saját állítása szerint 20 éve nem tud másra gondolni, mint egy víz alatti város létesítésére. Tervét az Arizonai Egyetem hasonló nevű kutatóbázisának tervei inspirálták.

A Sub-Biosphere 2 leeresztve a víz alá Forrás: PAULEY/Phil Pauley

Pauley reméli, hogy még életében megvalósulhat az álma, és már írt egy fiataloknak szóló tudományos fantasztikus könyvtrilógiát is a víz alatti életről.