Vágólapra másolva!
Rendkívül látványos videót közölt az Európai Űrügynökség a Mars felszínéről, mely a bolygó különleges felszínformáit mutatja be.
Vágólapra másolva!

A legmagasabb vulkántól a legmélyebb kanyonon át a kiszáradt folyómedrekig számos különleges marsi felszínformát bemutat az a videó, amelyet a Mars Express űrszonda eredményei alapján készített a Német Űrközpont.

Az Európai Űröngyökség (ESA) Mars Express szondája tíz évvel ezelőtt, 2003. június 2-án startolt, és fél évvel később érkezett meg a vörös bolygóhoz. Azóta több mint 12 500 alkalommal megkerülte a Marsot, és számos egyedülálló felvételt készített, valamit rengeteg hasznos adatot gyűjtött. Ezeknek a felhasználásával készítették el a bolygó felszínének videón látható digitális topográfiai modelljét. A videót eredetileg a szonda startjának 10 éves évfordulójára készítették, de az ESA csak pár nappal ezelőtt tette közzé a honlapján.

A Mars Express eredetileg egy marsi évig (ami közel két földi évnek felel meg) dolgozott volna, de a küldetést meghosszabbították, és a tervek szerint 2014 végéig folytatja a vörös bolygó tanulmányozását.