Vágólapra másolva!
Féléves nyugalom után látványos kitöréssel támadt fel szombaton az Etna. Európa legmagasabb vulkánjának idén ez volt a 14. kitörése, és könnyen lehet, hogy rövid időn belül ismét aktivizálódik.
Vágólapra másolva!

Látszólag nyugalomban van az Etna a hétvégi lávaszökőkút kitörés óta, de ettől még bármikor újraéledhet. A szicíliai vulkán féléves hallgatás után lépett újra működésbe, és különleges dupla kitöréssel lepte meg a vulkanológusokat.

„A mostani látványos kitörés oka az volt, hogy friss gázdús magma érkezett fel. Néhány nappal korábban még senki sem tudta volna megmondani, hogy mi fog történni” – mondta az Origónak Harangi Szabolcs vulkanológus, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Kőzettan-Geokémiai Tanszékének vezetője. A következő kitörés előtt várhatóan legalább néhány nap eltelik, de utána akármikor bekövetkezhet egy újabb.

Az Etna 2013. október 26-án lépett újra működésbe Forrás: MTI/AP/Carmelo Imbesi

Az Etna jelenlegi aktív periódusa 2011. január 2-án kezdődött, és azóta a hétvégi volt a 39. paroximális, vagyis lávaszökőkút kitörés. „Az ilyen típusú kitörések általában nem olyan nagyok, és viszonylag kis anyagszolgáltatással járnak. Az lenne veszélyes, ha az oldala nyílna meg, de egyelőre úgy tűnik, hogy csak lávaszökőkút kitöréseket produkál a csúcsi részen” – mondta Harangi. A legutóbbi kitörés érdekessége az volt, hogy egyszerre két kürtőn zajlott, ami Harangi szerint arra utal, hogy kitisztultak a kürtőcsatornák a korábbi kürtők alatt is.

A lávaszökőkút kitörés vulkanológiailag kis eseménynek számít, csak kevés láva származik belőle Forrás: MTI/AP/Carmelo Imbesi

Korábban általában egy-két hét választotta ezeket a kitöréseket, de a vulkanológus szerint egy tűzhányónál, pláne az Etnánál sose lehet tudni, hogy mikor jön a következő. Az Etna jelenleg azt a periódusát éli, amikor lávaszökőkutas kitörések vannak, és Harangi szerint ez az eseménysor folytatódni fog a következő hetekben.